KRAGUJEVAC DOČEKUJE UČENIČKE KOMPANIJE IZ REGIONA

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor:Marija Milickovic

U sredu i četvrtak u Kragujevcu će biti održana dva regionalna takmičenja učeničkih kompanija na kome će 39 srednjoškolskih timova ponuditi svoje proizvode i usluge široj javnosti, dok će članovi žirija ocenjivati njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Regionalno takmičenje učeničkih kompanija jugozapadne Srbije u sredu će okupiti učenike iz Bajine Bašte, Čačka, Guče, Kraljeva, Krupnja, Ljiga, Loznice, Malog Zvornika, Novog Pazara, Osečine, Priboja, Prijepolja, Šapca i Užica.

Sledećeg dana će se njihovi vršnjaci iz Aranđelovca, Batočine, Knića, Kragujevca, Paraćina, Požarevca, Rekovca, Svilajnca, Trstenika, Varvarina i Velike Plane predstaviti javnosti u okviru Regionalnog takmičenja centralne Srbije.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Na takmičenjima će učenici imati priliku da javnosti pokažu koje proizvode i usluge su razvijali tokom godine ali i da „odmere snage” sa svojim vršnjacima, a najbolje kompanije učestvovaće na nacionalnom finalu u Beogradu, zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugoistočna Srbija, Vojvodina i Beograd). Najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine na Siciliji.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije, UniCredit fondacije, Ministarstva prosvete i tržnog centra BIG Fashion Kragujevac.

Program takmičenja  –  27. mart 2024. godine:

10.30 – 11.00     Zvanično otvaranje

11.00 – 17.00     Prodajni sajam učeničkih kompanija
17:30 – 18:00     Proglašenje pobednika i dodela nagrada

Program takmičenja  –  28. mart 2024. godine:

10.30 – 11.00     Zvanično otvaranje

11.00 – 17.00     Prodajni sajam učeničkih kompanija
17:00 – 17:30     Proglašenje pobednika i dodela nagrada

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

EKONOMIJA SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA