Kako se približavamo jednom od najvećih pravoslavnih praznika, Uskrsu, cena jaja je sve veća!!!

29/03/2018

[views]

Najveća gužva oko tezgi sa jajima biće sledećeg četvrtka, ili rano ujutro na Veliki petak, kada će i cene biti najviše. 

Odbrojavanje do obeležavanja Uskrsa je počelo, a kako se približavamo jednom od najvećih pravoslavnih praznika cena jaja je sve veća, dok se vrhunac očekuje baš na Veliki petak.

trong>Ukoliko želite da pazarite jeftinija jaja, sad je pravi trenutak, jer se već za vikend prognozira povećanje cena. Prodavci kažu da se krajem sledeće nedelje očekuje pravi uskršnji „bum“ koji će opusteti tezge i podići cene.

– Svakog Uskrsa jaja poskupe. To je zakon tržišta, jer je potražnja znatno veća nego inače. Iz istog razloga jagnjetina poskupi pred Božić, a riba pred Svetog Nikolu. Mi koji ih prodajemo na pijaci povećaćemo cenu minimalno, kao i uvek. Kod nas su i sad jaja za dva, tri dinara jeftinija nego u marketima – kaže Miroljub Lakić, proizvođač jaja iz okoline Beograda.

Najveća gužva oko tezgi sa jajima biće sledećeg četvrtka, ili baš ujutro na Veliki petak, a tada će najviše ljudi i iz prodavnica da izlazi sa kartonima jaja.

Dok se na beogradskim pijacama cene kreću od 11 do 15 dinara, u ostatku Srbije jaja mogu da se pazare i za 9 dinara po komadu. Sa druge strane, već sada u marketima cena jaja ide i do 17 dinara, a pred uskrs se očekuje da karton od deset komada jaja košta i 190 dinara.

Pred Uskrs tradicionalno skače i cena mesa, ali proizvođači i prodavci kažu da ove godine verovatnoi neće doći do naglog skoka, jer su cene više nego ikada, pa je za kilogram junetine potrebno izdvojiti i do 700 dinara. Ipak, do novog povećanja cena moglo bi da dođe, kažu, već oko 1. maja.

EKONOMIJA