Kada na snagu stupi izmenjeni Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije neće više biti besplatnih tehničkih pregleda!!!

  • Izvor: novosti.rs

13/03/2018

[views]

KOLIKA će biti cena tehničkih pregleda vozila kada na snagu stupi izmenjeni Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, niko ne zna, ali je jedno sigurno – neće više biti besplatnih tehničkih pregleda.

trong>- Prema Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, biće propisana minimalna i maksimalna cena – kaže, za „Novosti“, Vladimir Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP). – O tome kolike će cene biti odlučiće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Marinković kaže da je pozitivno to što će se najzad stati na put nesavesnim vlasnicima preduzeća koja obavljaju tehnički pregled „kroz papire“ i koja vozače mame besplatnim tehničkim pregledima, jer ih stimulišu visokim provizijama koje im daju osiguravajuća društva.

– Ima čak i slučajeva kada se porukom na „Vajberu“ pošalju podaci o vozilu, a registraciona nalepnica vlasniku vozila stigne na kućnu adresu – kaže Marinković. – Sada, uz obavezu fotografisanja i video-snimanja vozila na liniji, i uz minimalnu cenu, neće više biti moguće da se registruje vozilo a da se ne doveze na tehnički pregled.

Ipak, u ovom trenutku niko ne zna kolika bi ta cena (ni minimalna ni maksimalna) mogla da bude.

– Ne znamo ko će i prema kojim kriterijumima odrediti minimalnu cenu – kaže Marinković – Međutim, sada se stvari zbog novih propisa usložnjavaju.

Naime, sada je za pregled jednog vozila (snimanje i slično) potrebno najmanje 35 minuta. To znači da jedan set radnika na liniji u toku jedne smene može da pregleda najviše 15 vozila. Kako u Srbiji postoji 2.500.000 vozila i oko 1.250 linija tehničkih pregleda, da bi se izbegle enormne gužve biće potrebno da se radi i u drugoj smeni, s više setova radnika.

– To će povećati troškove, jer niko neće da radi džabe. Nadamo se da ćemo biti konsultovani prilikom određivanja minimalne cene da bismo izbegli sve eventualne nesporazume kasnije – kaže Marinković.

Sadašnje cene tehničkih pregleda za vozila B kategorije se kreću (ako izuzmemo besplatne) od 400 do 1.200 dinara.

LICENCE BEZ POLAGANjA

Izmenjenim zakonom je regulisano i izdavanje i produženje licenci pregledača na linijama tehničkih pregleda. Oni ubuduće, kako se predviđa Zakonom o izmenama i dopunama ZOBS, za produženje licence neće morati da svake tri godine polažu ispite.

EKONOMIJA