I u Užicu “Miholjski susreti sela” !!!

  • Izvor, foto: Grad Užice

16/09/2021

Stihovi Ljubivoja Ršumovića “Dok je sela i seljaka Srbija će biti jaka” koje je izrekao Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu obeležili su potpisivanje ugovora za dodelu bespovratnih sredstava sa predstavnicima jedinica lokalnih samouprava, koje su dobile sredstva po Javnom konkursu za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

I Grad Užice biće jedan od organizatora manifestacije, a ugovor je u ime grada potpisao Miodrag Petković, član Gradkog veća.

“Sela Srbije su danas, a to su bila i juče i ostaće, najvitalniji deo Srbije. Sve dobro, sve snažno i vispreno upravo stiže iz sela. Danas, oživljavanjem ovih manifestacija, nastavljamo sve ono dobro i vredno što su neki pre nas činili” dodao je Krkobabić.

Po njegovim rečima u ovim susretima učestvovaće čak 961 selo na teritoriji različitih opština iz čitave Srbije, a u toku ova tri meseca, od oktobra do kraja decembra, planirano je oko 100.000 učesnika i posetilaca. Cilj ovog Programa je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasleđa.

Predstavnik Komisije za dodelu sredstava Ljubivoje Ršumović kazao je da je ovo pravi korak u oživljavanju kulturnog života sela i da je i vreme pravo da se infrastruktura u svakom selu popravi i da pesnici i glumci posećuju sela i kao i do sada, stvaraju u njima.

Aktivnosti koje su dobitnici sredstava osmislili ove godine su šarolike. Takmiče se kulturno-umetničkim sadržajima – folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju, literarnim sadržajima – recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi (blagoslovi, zdravice), zanatskim i primenjenim umetnostima- izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju, sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i gastronomskim specijalitetima – pravljenju tradicionalnih jela i kolača. Deca se takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.

Ukupan iznos dodeljenih sredstava je oko 31 milion dinara, za 68 jedinica lokalnih samouprava. Dodeljuje se do 500.000 dinara po prijavi, koliko je i Grad Užice dobio za organizaciju manifestacije.

Sredstva se dodeljuju prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“ koju je Vlada Republike Srbije donela 29. jula 2021. godine.

EKONOMIJA SRBIJA GRADOVI