GORIVO prvo poskupelo, pa ga pumpadžije nude uz popust!!!

  • Izvor: novosti.rs

04/05/2018

[views]

GORIVO prvo poskupelo, pa ga pumpadžije nude uz popust. Ko je natočio gorivo pre prvomajskih praznika platio je više nego oni koji su u četvrtak tankovali svoje rezervoare iako je na skoro svim benzinskim pumpama u Srbiji gorivo poskupelo od jednog do sedam dinara po litru!

trong>Da li zbog pada tražnje ili ne, gotovo svi lanci benzinskih pumpi nude „popuste i akcije“ kojima mame kupce i koji se kreću i do sedam dinara po litru.

Prema zvaničnim cenovnicima, gorivo je ponovo, po drugi put od sredine marta poskupelo, pa je tako u četvrtak evrodizel prodavan na većini pumpi po 157,50 dinara mada je, kao i ostali derivati ova cena nešto viša na benzinskim stanicama duž auto-puteva.

Benzin od 95 oktana prodavan je i po 148,50 dinara, najviše su poskupeli derivati sa aditivima takozvani super dizeli i super benzini koji kod svakog proizvođača imaju drugačiji naziv. Tako je na pumpama NIS, u četvrtak, G-drajv dizel dostigao cifru od 163, a G-drajv benzin 157,50 dinara za litar.

Prvo poskupljenje, sredinom marta je usledilo, kako su „Novosti“ već pisale, zbog povećanja akciza koje je uvela država od dva dinara po litru benzina i dizela.

– To poskupljenje je ukalkulisano oko 17. marta – kaže za „Novosti“ Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. – Drugo poskupljenje, koje je u proseku, takođe, negde oko dva dinara po litru je posledica usklađivanja sa rastom cena na svetskom tržištu jer je barel premašio 70 dolara.

Mićović kaže i da nije ništa čudno zašto se kompanije bore za svakog kupca davanjem popusta.

– Na sceni je tržišna utakmica za svaki litar, svaki dinar. Neko daje popust na svaki kupljeni litar, neko ima takozvani lojaliti program i to je sasvim razumljivo u situaciji kada imate veliki broj benzinskih stanica – objašnjava Mićović.

Iako na cenu litra goriva utiče znatan broj faktora, počevši od odnosa dolara i evra, kursa dinara, političke situacije, jasno je da i država svojom politikom (akcize, porezi, raznorazne nadoknade) u velikoj meri utiče na maloprodajne cene.

– Prošle nedelje smo, posle Albanije, (1,387 evra za litar) imali najskuplji dizel u regionu (1,316 evra), pretekli smo i Grčku – kaže Mićović. – A ako znamo da su nabavne cene derivata ili sirove nafte kod svih kompanija manje-više iste, jasno je da poreska i akcizna politika određuju koliko će potrošač na kraju platiti litar goriva.

Ono što je utešno za naše vozače jeste prognoza naftaša u Srbiji da gorivo u narednom periodu, ukoliko sa nešto drastično ne promeni na globalnoj političkoj sceni, ne bi trebalo da poskupi, a moguće je i neko manje snižavanje cena.

TNG BEZ PROMENE-CENA tečnog naftnog gasa (NG) popularnog auto-plina se kreće u rasponu od 73,50 do 75,70 dinara za litar. Cena ovog derivata se nije menjala poslednjih dana, a očekuje se, budući da se radi o sezonskom gorivu (leti je ovo gorivo uvek jeftinije), i sniženje cena.

EKONOMIJA