DRŽAVA će od ove godine najviše ulagati u stočarstvo!!!

  • Izvor: novosti.rs

04/01/2019

[views]

DRŽAVA će od ove godine najviše ulagati u stočarstvo. Budžet za subvencije u 2019. veći je za skoro sedam milijardi dinara. A, iz resornog ministarstva poručuju da poljoprivrednici ne treba da brinu oko isplate ovih podsticaja.

trong>Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su u odnosu na budžet iz 2018. godine sredstva u 2019. godini povećana za 17,4 odsto, odnosno 7,7 milijardi dinara. U ovoj godini ona iznose 51,8 milijardi dinara. Od toga, skoro 37 milijardi namenjeno je za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, uključujući ukupna sredstva za IPARD. To predstavlja povećanje sredstava za subvencije za 23,1 odnosno za 6,9 milijardi dinara, u odnosu na podsticaje u 2018. godini.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, najviše novca biće izdvojeno za tovno govedarstvo, mlečno govedarstvo i stočarstvo. To je, smatra on, bitno zbog izvoza mesa u Tursku, ali i otvaranje drugih tržišta.

– Ta subvencija će biti odlična, samo da nam „paraziti“ to ne uzmu – kaže Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. – Vodimo pregovore sa ministrom poljoprivrede da se farmeri odbrane od kvaziusluga, koje se farmerima nerealno naplaćuju. Time će subvencije u stočarstvu farmeri stvarno dobijati, a ne kao do sada što je bilo, da od toga svako uzme sebi ponešto, a da stočarima ne ostane skoro ništa.

Kako kaže Bugarski, mnogo faktora utiče na povećanje broja grla stoke, ne samo subvencija. To je samo jedna karika u nizu. Svakako, koliki god da su podsticaji, treba sprečiti zloupotrebe državnih službi da naplaćuju proizvoljno razne usluge stočarima.

– Poenta je da se oseti boljitak, a ne da nam daju podsticaj, pa da više od polovine treba da isplatimo raznoraznim službama za usluge koje moramo da obavimo – jasna je Sanja Bugarski. – Na kraju samo kažu da se ogromne subvencije ulažu u poljoprivredu i stočarstvo, a to nije tačno. Treba uraditi kompletnu analizu svih službi i da se pre svega cenovnici „uniformišu“. To su povereni poslovi, država treba da ih kontroliše, jer mi nemamo mogućnost izbora.

Prema rečima Sanje Bugarski, predviđa se i da premije za mleko budu isplaćivane od sledeće godine, ali i tu mnogo zavisi od analiza koje će obavljati Nacionalna laboratorija. Svakako, bez tova krava, nema ni mesa, a ni mleka.

LABORATORIJA

SRBIJA je i posle više od deset godina dobila akreditovanu Nacionalnu referentnu laboratoriju za ispitivanje mleka. To proizvođačima omogućava da dobiju tačnu informaciju o kvalitetu svog mleka i to direktno od državne laboratorije. Uz to, u planu je da, najverovatnije, od sledeće godine počne i isplata podsticaja za mleko, na osnovu njegovog kvaliteta. Pre toga, stručnjaci će raditi najviše sa malim proizvođačima, kako bi poboljšali kvalitet svoje sirovine.

EKONOMIJA