Ceo region sada postaje veliko i aktivno gradilište!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

20/11/2017

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da u ovom trenutku Srbija i Kina imaju zajedničke projekte u vrednosti od šest milijardi dolara.Ona je danas položila kamen temeljac za početak radova na izgradnji novog Bloka „Kostolac B3“ što je najveća investicija u domaćem energetskom sektoru u prethodne tri decenije.

nabić je rekla da će se u Budimpešti sastati sa premijerom Kine i da će potpisati dva nova ugovora, jedan o izgradnji toplovoda Obrenovac-Beograd i drugi o izgradnji Koridora 11 Preljine-Požega.
„Ovo je veliki dan za Elektrpoprivredu i za privredu Srbije uopšte, ovaj ceo region sada postaje veliko i aktivno gradilište, a novi Blok označiće proširenje kapaciteta EPS-a za pet odsto“, kaže Grčić.

On je rekao da je ukupna vrednost investicije 715 miliona dolara, kao i da su oba bloka termoelektrane Kostolac modernizovani i da je uspešno završen proces odsumporavanja.

Potpredsednik kineske kompanije Tong Zigang rekao je da će ova kompanija na srpskom tržištu poštovati ugovor i srpske zakone kao i lokalne običaje.

„Završili smo veliki broj pripremnih radova i sada imamo osnovu za početak izgradnje. Ovaj projekat pred nas stavlja velike zahteve a naše kompanije na raspolaganje će staviti najbolji menadžment tim i najbolju opremu“, kaže.

On je rekao da će ova investicija ojačati sistem Elektroprivrede Srbije i ojačati prijateljstvo Kine i Srbije.
V.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da je poslednji veliki termoenergetski kapacitet u Srbiji izgrađen pre 26 godina.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang preneo je pozdrave i čestitke predstavnika kineskog Parlamenta povodom početka realizacije ovog projekta.

„Saradnja Srbije i Kine je dobar primer saradnje Kine sa zemljama u regionu. Hvala predsedniku Vučiću i Vladi Srbije što su kineskoj kompaniji dali priliku da radi na ovom projektu i siguran sam da ćemo poštovati rokove i raditi kvalitetno“, rekao je Li.

Ministar energetike Aleksandar Antić istakao je da je ovo značajan dan za Srbiju koja pokazuje da nastavlja da radi na razvijanju svog elektroprivrednog sistema, ali i da ima sve pretpostavke za privredni rast.

„Imamo sve dozvole, ovo će biti najsavremenije postrojenje po najvišim ekološkim standardima. Ovo je posle tri decenije najveći objekat koji gradimo u Srbiji a energetski sektor je sektor sa najviše investicija čija je visina gotovo tri milijarde evra“, rekao je Antić.

On je istakao da je energetski sistem stabilan kao i da se danas gradi oko 1.000 megavata u Srbiji što pokazuje energetsku nezavisnost naše zemlje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da država neće moći mnogo da pomogne radnicima fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke koja je u stečaju.

„Goša je privatna firma i ako je pokrenut stečaj u privatnoj firmi, država malo šta može da uradi kako bi pomogla zaposlenima“, kazala je Brnabić novinarima u Kostolcu.

Dodala je da će Vlada ipak ostati u kontaktu sa radnicima te fabrike kako bi našla načine da im pomogne da ne ostanu bez sredstava za egzistenciju.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će uredba o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru ostati na snazi i sledeće godine, Brnabić je potvrdila da će ostati ta zabrana.

„Uredba o zabrani zapošljavanja će ostati na snazi kao kontrolor zapošljavanja jer je osnovana komisija koja će voditi brigu o tome“, istakla je Brnabić.

Ona je objasnila da to ne znači da je potpuno zabranjeno zapošljavanje u slučajevima gde je to neophodno kada ljudi odlaze u penziju i u sličnim situacijama.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio danas da su za početak gradnje novog bloka B3 u Kostolcu pribavljene sve dozvole, kao i da je dobijena saglasnost rumunske vlade za taj projekat, odbacivši na taj način kao netačne informacije da je pokrenuta tužba povodom studije uticaja na životnu sredinu i da je zbog toga početak izgradnje tog objekta nezakonit.

„To apsolutno nije tačno, kao što sam rekao studija o uticaju na životnu sredinu je sastavni deo dokumentacije koja je nedophodan za prijavu radova – studija postoji i usvojena je. Imali smo ozbiljnu javnu raspravu i ovde i u Rumuniji. Dobili smo saglasnost i rumunske vlade za realizaciju projekta i to je bila naša obaveza u skladu sa prekograničnom saradnjom“, rekao je Antić novinarima u Kostolcu.

Ministar je naglasio da je to dodatni dokaz da je sve urađeno u skladu sa najvišim evropskim standardima.

„Bez te studije ne bi mogla da se dobije prijava radova, a ona je dobijena joše pre više od mesec dana. Tako da to ne stoji. Razumem da postoje određena udruženja i možda i različiti interesi da se određeni energetski projekti realizuju ili ne realizuju. Vlada i EPS radi u skladu sa zakonom, nismo neozbiljna vlada, sačekali smo sve dozvole i papire i kada se sve to uradi možemo da uđemo u realizaciju takvih projekata“, naveo je Antić.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA