Bolji uslovi za obrazovanje 300 đaka u Beloj Crkvi uz podršku Norveške!!!

  • Autor: Petar JANJATOVIĆ

08/06/2021

Bela Crkva, 11. jun 2021. – Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas – Srbija” podržala je obnovu fasade osnovne škole “Dositej Obradović” u Beloj Crkvi i opremanje kabineta za informatiku sa 70.000 evra. 

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić i zamenik ambasadora Kraljevine Norveške Geir Hakon Johansen obišli su danas ovu osnovnoškolsku ustanovu, na kojoj su radovi sprovedeni u okviru projekta završenog tokom prošle godine. 

Zgrada osnovne škole sagrađena je 1896. godine i zaštićena je kao spomenik kulture, a imala je razne namene pre nego što je četrdesetih godina 20. veka dobila svrhu obrazovne ustanove. Radovi sprovedeni 2019. godine, obuhvatali su restauraciju vučenih venaca i fasade, kao i zamenu oluka. 

“Uz podršku Kraljevine Norveške, uspeli smo da rekonstruišemo fasadu škole koja je deo zaštićenog gradskog jezgra, a sada nakon radova izgleda kao kada je sagrađena. Osim toga, oko 300 mališana ima bolje uslove za obrazovanje”, rekla je predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.


Osim radova, opremljen je i školski kabinet za informatiku novim računarima, stolovima i stolicama, čime su unapređeni uslovi za održavanje nastave. Zahvaljujući ovom projektu, poboljšani su uslovi za rad i obrazovanje oko 300 učenika i nastavnika ove škole.

“Drago mi je što podrška Kraljevine Norveške daje konkretne i opipljive rezultate, kroz projekte kao što je ovaj. Zajedno smo uspeli da stvorimo sigurnije i produktivnije okruženje za đake u Beloj Crkvi, kao i preduslove za moderno informatičko obrazovanje koje je osnova za budućnost dece”, rekao je zamenik ambasadora Kraljevine Norveške Geir Hakon Johansen.

Projekat “Norveška za vas – Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Republike Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Republike Srbije. Projekat je učestvovao i u jačanju zdravstvenog sistema za odgovor na pandemiju COVID-19. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 8,7 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

EKONOMIJA SRBIJA GRADOVI