AUTOMOBILSKI gigant „Fijat-Krajsler“ je zadovoljan saradnjom sa Vladom Srbije!!!

  • Izvor:

5. јуна 2017.

Silvija Verneti, direktorka „Fijat-Krajsler Srbija“ o najuspešnijem srpskom izvoznom proizvodu, novom brendu i saradnji sa lokalnom zajednicom

Foto:ilustracija-pixabay

AUTOMOBILSKI gigant „Fijat-Krajsler“ je zadovoljan saradnjom sa Vladom Srbije, a rezultat toga je najuspešniji srpski izvozni proizvod „fijat 500 L“ – ocenjuje, za „Novosti“, Silvija Verneti, direktorka kompanije „Fijat-Krajsler automobili Srbija“

Na mesto generalne direktorke kragujevačke fabrike došla je 1. marta 2014. godine. Do sada nije dala intervju ni za jedan medij u Srbiji.

* Koliko ste zadovoljni radom „Fijatove“ fabrike u Kragujevcu?

– Počeli smo zajednički projekat pre devet godina izgradnjom fabrike u Kragujevcu. Pre pet godina je počela proizvodnja „fijata 500 L“, koji je najprodavanije u svom segmentu u Evropi i najprodavanije vozilo u Srbiji. Mi smo ponosni što je tako dobar proizvod nastao u Kragujevcu i zahvalni smo, pre svega, radnicima na posvećenosti.

* Da li ste zadovoljni rezultatima poslovanja?

– Ponosni smo na činjenicu koju je istakao i premijer Aleksandar Vučić nedavno u Kragujevcu, kada je, zajedno sa Alfredom Altavilom, izvršnim direktorom „Fijat-Krajslera“ za EMEA region, označio početak proizvodnje, a to je da FCA Srbija učestvuje sa tri odsto u bruto društvenom proizvodu. Učestvujemo sa osam odsto u ukupnom izvozu, koji je u 2016. godini iznosio 1,1 milijardu evra.

Šta možete da kažete o novom modelu „fijata 500 L“ posle prve test vožnje?

– Novi automobil ima više od 40 odsto sasvim originalnih delova. Znatno je unapređen, ne samo dizajnerski, već su mu poboljšane i vozne i bezbednosne karakteristike. Očekujem da će ponoviti uspeh prethodnika.

* Prodaja počinje u Francuskoj, Italiji i Srbiji 17. i 18. juna, a u ostalim zemljama Evrope u septembru. Da li je planiran izvoz i na tržište SAD?

– Naravno. Plan je da se ovo vozilo prodaje u svim zemljama u koje „Fijat“ inače izvozi. Kolike će cene biti u Srbiji, u ovom trenutku ne mogu da kažem.

* Redovno ističete da ste ponosni na saradnju „Fijata“ u Kragujevcu sa lokalnom zajednicom. Zašto?

– Naš je prioritet da svi radnici i dalje smatraju privilegijom da rade u našoj kompaniji. Posebno se obraća pažnja na bezbednost na radu, stručno usavršavanje radnika i saradnju sa lokalnom zajednicom. Imamo do sada više realizovanih projekata posvećenih deci, ženama…

* U Srbiji ste od 2014. godine, kakvi su vam utisci?

– Dolazak u Srbiju je za mene bio veliki profesionalni izazov, ali i zadovoljstvo. Uspeli smo da postignemo visok nivo na svim poljima u fabrici, a ovo novo ulaganje u novi model smatram izuzetnom investicijom za budućnost.

INŽENjER INFORMATIKE

SILVIJA Verneti, generalna direktorka kompanije „Fijat automobili Srbija“, rođena je 1965. godine u Barseloni. Zvanje inženjera informatičkih nauka stekla je na Politehničkom univerzitetu u tom gradu. Od 1988. do 1992. godine radila je za kompaniju Andersen Consulting u Španiji, a od 1992. do 2004. godine u firmi Bain and Company u Italiji, na različitim pozicijama.

Kompaniji FGA Capital se pridružila 2004. godine, gde je bila zadužena za poslovni razvoj i koordinaciju zajedničkih projekata. Za poslovni razvoj i zajedničko upravljanje u „Fijatu“ bila je odgovorna od 2009. godine, a od 2011. zauzima poziciju direktorke za poslovni razvoj regiona EMEA. Na mesto generalne direktorke „Fijat automobila Srbija“ došla je 2014.

EKONOMIJA