APRILSKU penziju najstariji u Srbiji će primiti posle prvomajskih praznika !!!

  • Izvor: novosti.rs

25/04/2020

APRILSKU penziju najstariji u Srbiji primiće posle prvomajskih praznika.


trong>Prema rasporedu koji je objavio Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje prvi će novac dobiti samostalci i to 5. maja, dok će sutradan biti isplaćeni poljoprivrednici i vojni penzioneri. Za korisnike koji pripadaju kategoriji zaposlenih i kojih je najviše na spisku PIO fonda čekovi stižu od 9. do 11. maja.

Kao i prethodnih godina Fond PIO je pred Prvi maj objavio datume. Seniori su se nadali da će primanja stići pre praznika, ali s obzirom na to da se isplaćuje ceo iznos moraće da sačekaju sledeću nedelju.

Organizovanje isplate penzija u dva do tri dana u toku vanrednog stanja u zemlji, dok većina penzionera nema pravo kretanja, i sa novoustanovljenim pravilima za kućnu adresu ili putem jednokratnog punomoćja, bio bi ogroman posao pogotovu za poštare.

Penzije za mart su takođe bile isplaćene odjednom umesto, kao što je to do sada bio slučaj, iz dva dela. Prosečna penzija za korisnike iz kategorije zaposlenih je 29.676 dinara, koja je u prethodnoj isplati bila uvećana za 4.000 dinara jednokratne pomoći.

Penzionerima koji primaju penzije preko tekućeg računa u poslovnoj banci, a stariji su od 65 godina, u skladu sa Instrukcijom Narodne banke Srbije, u periodu važenja zabrane kretanja banka je i dalje dužna da omogući isplatu na osnovu jednokratnog punomoćja.

Ovlašćena osoba ovaj papir trebalo je da dostavi banci za podizanje penzije sa tekućeg računa u prostorijama svoje filijale ili isplatom čekova na kućnu adresu korisnika, tako što će korisnik pozvati banku i tražiti gotovinsku dostavu preko „Pošte Srbije“.

EKONOMIJA