„VILA JAGOR“ – TURISTIČKI KOMPLEKS NADOMAK DESPOTOVCA !!!

  • Autor: L.s.Despotovac/ MEDIA PS

17/02/2020

Turizam, kao privredna grana, predstavlja veliki značaj za Srbiju i zahteva velika ulaganja, kako materijalna, tako idejna i inovatnivna.


Foto: Opština Despotovac

Opštine u velikoj meri prepoznaju svoje turističke potencijale i u cilju unapređenja, sprovode konkretne mere kada je turizam u pitanju.

Među njima je i opština Despotovac, za koju turizam nedvosmisleno čini osnov za dalji napredak i pozicioniranje u red razvijenih opština Srbije.

Kako bi se pomogli svi oni koji se opredele za aktivnosti koje unapređuju turističku ponudu opštine Despotovac, Lokalna samouprava, sa svojim nadležnim ustanovama, sprovodila je nekoliko mera u tom cilju.

Jedna od takvih mera je i pomoć prilikom ulaganja u objekte namenjenih seoskom turizmu.


Ovog puta naša domaćica Biljana Ilić dočekala nas je u svom turističkom kompleksu ,,Vila Jagor“ koji se nalazi na putu između Despotovca i Bukovca. Prelep ambijent, sa bogatim pejzažom ali i izvanrednim objektima, je ono što prvo dolazi do izražaja, uz ljubaznošću domaćina.

Biljana nam je na samom početku naše posete oktrila da je prvobitna namena objekta bila kuća za stanovanje. Uz pomoć svojih roditelja, koji su dugo godina bili na radu u inostranstvu, Biljana je svoju veliku kuću, prepoznavši turistički potencijal naše opštine, pretvorila u idealno mesto za odmor, razonodu i ostale aktivnosti koje mogu privući posetioce iz različitih krajeva.

Oduševljeni Biljaninom energijom, kao ženom preduzetnikom, upitali smo je na koji način ona uspeva da održi celo turističko domaćinstvo urednim i lepim, kakvim smo ga i zatekli.

Biljana nam je otkrila da joj veliku podršku pruža suprug Dejan, koji prema njenim rečima zaslužuje svaki epitet srpskog domaćina.

Vlasnici ovog divnog seoskog- turističkog kompleksa svojim gostima stavljaju na raspolaganje 6 spavaćih soba, 10 kreveta, koji može da prihvati i do 20 posetilaca.
Uz sobe za odmor, posetioci mogu da uživaju i u pogledu na prirodu resavskog kraja, i to na samo 50 metara od reke Resave, a u sezoni ponuda je obogaćena i mogućnosti korišćenja otvorenog bazena u sklopu ,,Vile Jagor“. Za one koji uživaju u primeni svojih kulinarskih sposobnosti Vila u ponudi ubraja i kamin sa crepuljom i sačom, za pripremu tradicionalnih resavskih jela.

Autentičnost objekta predstavlja i krajnje specifična kula koja je sastavni deo zgrade ,,Vile Jagor“, i koja privlači veliku pažnju na samom ulasku u kompleks.

Kako bi konstantno unapređivali svoj kompleks, Biljana i njen suprug Dejan, planiraju nastavak radova i proširenje sadržaja turističke ponude posetiocima, pa su nam takođe otkrili da im je u planu nabavka parkovskog mobilijara i igraonica za decu, bicikla, dorade otvorenog bazena i sl.

Na konkursu 2018. Godine, ,,Vila Jagor“ dobila je sredstva u iznosu od 250.000,00 rsd, od strane Turističko-sportske organizacije, odnosno Lokalne samouprave Despotovac. Iako sredstva nisu velika u odnosu na uloženo, Biljana ističe da su jako korisna, i da je svaka pomoć države i opštine uvek značajna za one koji su se opredelili na samostalnu delatnost.

Za samo dve godine aktivnog rada, vila je ugostila veliki broj posetilaca kako domaćih tako i stranih, pa su među njima bili i turisti iz Kine, Italije, Španije, Francuske i sl.

Velika je potražnja za smeštajem s obzirom da opština Despotovac, zbog svih svojih prirodnih ali i kultunih dobra privlači sve veću pažnju turista.
Vila Jagor, bila je domaćin i članovima ekipe dokumentarnog serijala „Srpski junaci srednjeg veka“ koji su poneli prelepe utiske.

DRUŠTVO VESTI GRADA DESPOTOVAC