Veliki trgovinski lanci počeli sa naplaćivanjem plastičnih kesa!!!

  • Izvor: novosti.rs

18/07/2018

[views]

KOMPANIJA „Delez“ u ponedeljak je počela da naplaćuje plastične kese u prodavnicama „Maksi“ i „Tempo“. Ubuduće će kupci u objektima „Maksi“ kese plaćati dva dinara po komadu, dok će za one veće u hipermarketima morati da izdvoje pet dinara. Međutim, u skladu sa preporukama o zaštiti životne sredine, i hipermarketi „Idea“, „Roda“ i „Merkator“ s naplatom kesa počeli su u sredu. Cena po komadu iznosi, takođe, dva dinara.

trong>- Svest građana se polako menja i drago nam je što smo naišli na pozitivne reakcije, jer se u našim objektima sve više mogu videti kupci koji dolaze sa torbama za kupovinu – ističu zaposleni u kompaniji „Delez“. – Kese svakako koristimo dok proizvode odnesemo kući i posle ih bacamo.

Naplaćivanje kesa u trgovinskim lancima počelo je od sredine prošle godine, kada je Ministarstvo za zaštitu životne sredine napravilo dogovor s njima. Za nekoliko nedelja, od početka naplate kesa u ovim objektima, njihova upotreba je smanjena za 50 odsto.

Statistika kaže da u Srbiji u proseku građani troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje, što je ukupno više od dve milijarde kesa godišnje. Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora u Srbiji, u našoj zemlji godišnje se za nabavku plastičnih kesa potroši oko 20 miliona evra, a od 30 do 40 odsto njih se baci, što direktno utiče na zagađenje životne sredine.

Zasad, od većih trgovinskih lanaca, kese se naplaćuju u objektima „Šop and go“, „Aman“, drogerijama „DM“ i „Lili“, ali i u pojedinim apotekama.

ZABRANjENE U 35 DRŽAVA

UPOTREBA plastičnih kesa potpuno je zabranjena u 35 država, a u zemljama EU se sve manje koristi. U Ministarstvu zaštite životne sredine nedavno su potvrdili da je izbacivanje plastičnih kesa iz upotrebe jedno od aktuelnih pitanja za unapređenje zaštite životne sredine.

DRUŠTVO