Udružene žene Resave jače od vanredne situacije !!!

  • Autor: O.Despotovac/MEDIA PS

21/03/2020

U proteklom periodu, zahvaćeni pandemijom novog virusa KOVID 19, suočeni smo sa nedostatkom pojedinih materijala i sredstava koji su neophodni zdravstvenim radnicima i građanima u novonastalim uslovima. Takva je situacija i sa nedostatkom zaštitnix maski za koje se javlja velika potreba, a kojih nema dovoljno, kako u našoj zemlji, tako i van nje.


Članice Udruženja žena ,,Zlatne ruke Resave“ iz Stenjevca, organizovale su se i obratile Domu zdravlja Despotovac sa idejom da pokrenu volontersku akciju šivenja zaštitnih maski za zdravstvene radnike i lica angažovana pri Centru za pomoć i informacije opštine Despotovac. Uprava Doma zdravlja je uz pomoć Lokalne samouprave obezbedila materijal za maske, tako da se nakon dogovora i uvežbavanja, od jutros započelo sa šivenjem maski.

Ekipa gradskih vesti posetila je radne prostorije udruženja i zatekla vredne članice u marljivom radu.
Zlatana Dimitrijević, član udruženja, je na početku razgovora istakla da im promovisanje udruženja ne treba i da to rade isključivo zbog prepoznate potrebe. Iz tog razloga, istakla je Zlatana, žene su se brzo organizovale i dve krojačke mašine već rade u prostorijama udruženja, dok još nekoliko žena rade kod svojih kuća. Prvog dana, uspele su da sašiju 130 maski, koje će već danas predati Domu zdravlja.


Maske su izuzetnog kvaliteta sa duplom tkaninom i moći će da se upotrebljavaju više puta, s obzirom da je Dom zdravlja prethodno nabavio novu mašinu za pranje koje će koristiti isključivo za maske i zaštitna odela, dok traje vanredna situacija, a i nakon nje. Očekuju da će svakog narednog dana šiti sve više na dnevnom nivou, s obzirom na to da će im se za vikend pridružiti još žena, u zavisnosti od obezbeđenog materijala. Rad će biti organizovan u dve smene gde će jednu smenu činiti i žene zaposlene u kompaniji ,,Jumko“ u Resavici.

zene1 (450 x 301)
zene2
zene3
zene4
zene5
zene6

Udruženje žena ,,Zlatne ruke Resave“ pozivaju sve žene iz opštine Despotovac da slede njihov primer i da pomognu na koji god način mogu građanima opštine Despotovac. Nismo mogli.da ne primetimo mnogobrojne zahvalnice i priznanja, kao i nekoliko pehara u prostorijama udruženja što nam govori da su ove žene jako uigrane i da kao tim funkcionišu dosta dugo. Sličnu akciju organizovale su i članice Udruženja žena ,,Zlatni vez“ u Plažanu o čemu ćemo pisati u narednom periodu.

Iskoristićemo priliku da ovim putem pozovemo i sve naše sugrađanke da sašiju maske za sebe i svoje ukućane od pamučnih materijala koje imaju u kući (npr. od stare posteljine slično), koje će moći da koriste više puta, za razliku od onih jednokratnih koji se kupuju u apotekama, a koje su trenutno u nestašici. Na slikama ćete biti u prilici da vidite proces izrade maski.

DRUŠTVO VESTI GRADA DESPOTOVAC