Održan TESTIVAL 2 !!!

  • PR tekst

20/10/2020

Udruženje TESTIVAL i Dorćol Platz, bili su domaćini Festivala testa, testenine i hleba TESTIVAL #2, tokom proteklog vikenda. Tema ovog TESTIVALA #2 bio je HLEB, jer je hleb u našem narodu uvek bio više od svega, kako u kulturi ishrane, tako i kao obredno značenje.


Na TESTIVALU #2 prodavala su se ali i degustirala mnoga jela, koja se retko pronalaze na našim trpezama: pita sa dunjama, testenina sa čokoladom, salčići, pita sa malinama i ljutim papričicama, hleb sa bundevom, hleb tain, somborski langoš, ruski peljmeni, lepinje iz crepulje pečene ispod sača…

Da li je moguće napraviti pet vrsta sitnih kolača za pola sata? To nam je pokazala i dokazala pozorišna i filmska diva Gorica Popović! Uz pomoć Dragane Ilić i Dejana Ilića iz Udruženja TESTIVAL, Gorica je briljirala scenom! Munjevitih pet vrsta kolača, bilo je munjevito degustirano!

Ovaj put, sve je počelo inkluzivnom radionicom u saradnji sa Savezom udruženja MNRO i Udruženjem Živimo zajedno sa opštine Stari Grad. Mladi učenici su sa velikom pažnjom slušali svog mentora, Dejana Ilića, potpredsednika Udruženja TESTIVAL da bi naučili kako se mesi i priprema hleb. Miodrag Ilić, predsednik Udruženja TESTIVAL, predao je prigodne poklone Marijani Taranović iz Saveza udruženja MNRO, u čemu mu se pridružio Aleksandar Krstić, vlasnik brenda Sapun moj.


„Hleb naš nasušni“, diskusioni panel, koji je održan 17.10.2020. na Međunarodni dan nematerijalnog kulturnog nasleđa, potvrdio je bitno mesto hleba u kulturi ishrane i kulturnog nasleđa jednog naroda. Učesnici panela su bili dr Biljana Đorđević, muzejski savetnik iz Narodnog muzeja u Beogradu, dr Milica Aleksić, menadžer Metro HoReCa centra, Snežana Đuričin Kuštrimović, diplomirani istoričar umetnosti i Dimitrije Vujadinović, direktor BalkanKult fondacije i autor knjige Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec. Moderator je bio Miodrag Ilić, predsednik Udruženja TESTIVAL i autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Tokom dva festivalska dana, osim prodajne izložbe preko dvadeset izlagača domaćih, zanatskih pripremljenih proizvoda, na improvizovanoj bini, odigralo se preko deset zanimljivih radionica.

Metro HoReCa centar i Junior Chefs Club, predvođeni dr Milicom Aleksić, menadžerom, i Nebojšom Veselinovićem, šefom kuhinje HoReCa centra, prikazali su svoj visoki profesionalizam, pripremajući razne vrste italijanskih hlebova, kao i specijalnih, bezglutenskih restoranskih hlebova i peciva.

TESTIVAL #2 bio je i domaćin izbora za najbolju tortu od palačinki, u partnerskoj organizaciji sa Asocijacijom Autentičnih Hedonista (AAH!) i uz podršku kompanije Tupperware. Za najbolju tortu od palačinki, i po izgledu i po ukusu, proglašena je slana torta – torta sa sirom (Dragana Šuša). Asocijacija Autentičnih Hedonista i njen predsednik Dragan Đorđević, zajedno sa Dragoslavom Jovanovićem, osnivačem škole ishrane u prirodi ,,Hrana Budi Radost“, pokazali su šta se sve zdravo i prirodno… i Hedonistički, može pripremiti najsavremenijim kuhinjskim aparatima.

Dejan Ilić iz Udruženja TESTIVAL pokazao je kako se pravi najbolja pita savijača, a Snežana Đuričin iz Centra za istraživanje i promociju sira, uz prisustvo Mlekare Petrov, Farme Ranilović i Verice Gođević, kako se ocenjuje kvalitet sira.

A kako burek “leti”, dok se kore razvijaju, na najefektniji način, pokazao je majstor Miloš Damjanović, prvak Srbije u pravljenju bureka sa sirom na Pekarijadi 2018. godine.

TESTIVAL #2: ŠAMPIONI
Na kraju drugog dana, dva odvojena žirija, mučila su muku kako da od sjajnih izlagača i proizvoda odaberu najbolje.


Fotografije: Željko Blagojević

Titulu najbolji BREND TESTIVALA poneo tim Umami, koji je dva dana šarmirao sve posetioce svojom vrednoćom, energijom, inovativnošću i ljubaznošću. Neobičnim ukusnim tamnim hlebovima i unikatnim vrstama testenine od organskih sastojaka. Žiri je na dodeli vredne diplome istakao da se brend Umami, izdvojio od ostalih, ravnopravnih kandidata, ne samo svojom vrhunskom izradom i kvalitetom, već i ulaganjem u razvoj svog brenda.

Vlasnica Umami brenda, Marina Ocokoljić, izjavila je: “Hvala vam jer ste od početka, još od prvog poziva, iskreno verovali u nas, prepoznavši u našem radu potencijal za stvaranje brenda. Zbog toga je ova titula, koliko naša, toliko i vaša, kao i svih onih koji stoje uz nas s ljubavlju. Prezadovoljni smo i iskreno govoreći, ova manifestacija je sada ubedljivo najbolja, od svih na kojima smo učestvovali.”

Za najbolji TESTIVAL PROIZVOD izabran je jedan proizvod i dva proizvođača! Najbolji proizvod je hleb sa sušenim paradajzom, koji je pripremila Rada Bogojev, koristeći brašno iz Sretenovića vodenice, vlasnika Tomislava Sretenovića.

„Hvala organizatorima, Udruženju TESTIVAL. Hvala stručnom žiriju. Moj hleb je takav zbog odličnog organskog brašna sa Sretenovića vodenice, mog kvasca i ljubavi, i osvojio je i svoju prvu nagradu. Jako sam srećna. Ovo je potvrda da sam na pravom putu.“, izjavila je Rada Bogojev.

Posetioci, uglavnom porodice, zadovoljni izlagači, ponosni organizatori iz Udruženja TESTIVAL kao i sjajni šampioni TESTIVALA #2 najavljuju još bolje naredno izdanje. A sledeći put, nešto potpuno drugačije – tema vanilice!

Napomena: TESTIVAL #2 održan je uz poštovanje svih mera prevencije i zaštite od epidemije COVID-19.

HASHTAG: #TESTIVAL, #MESTOGDECARUJETESTO

Zvanični TESTIVAL sajt: www.testival.rs
FB stranica: https://www.facebook.com/FestivalTestival
Instagram: https://instagram.com/festivaltestival

DRUŠTVO VESTI GRADA BEOGRAD VESTI GRADA TOPOLA