Nema zatvaranja Opšte bolnice u Ćupriji !!!

04/04/2020

Ćuprija-U Ćupriju su stigli ruski eksperti sa zadatkom da kolegama iz Ćuprije pomognu u borbi sa koronavirusom. Ekipu čini lekarski tim specijalista virusologa i epidemiologa, koji će sa lekarima Opšte bolnice obaviti konsultacije i razmeniti iskustva iz prakse, kao i jedinica vojne tehnike koja će u naredna dva dana obavljati dezinfekciju Opšte bolnice i Doma zdravlja.


Ruski lekari su se u razgovoru sa dr Ivanom Milojevićem, vd direktora Opšte bolnice, upoznali sa procedurom prijema i zbrinjavanja pacijenata, a narednih dana razmeniće važna iskustva iz dosadašnje prakse borbe protiv koronavirusa – kaže Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija i komandant Štaba za vanredne situacije.

“Mi trenutno imamo 120 zdravih medicinskih radnika koji se bave pacijentima zaraženim koronom. To je vrlo bitno jer su oni naši heroji koji leče obolele iz celog Pomoravlja. S druge strane, na pojedinim odeljenjima imamo zaražene zaposlene, i Štab za vanredne situacije je doneo odluku da svi oni budu testirani kako bismo tačno znali ko je zaražen, a ko nije. Inficirani sa lakšom kliničkom slikom ostaće kod kuće, a oni sa ozbiljnijim zdravstvenim tegobama biće poslati u neku tercijarnu ustanovu. Najvažnije je da se nakon karantina svi koji ozdrave vrate na posao, da bismo ih imali na raspolaganju”, istakao je Ninoslav Erić.Dezinfekcija ćuprijske Opšte bolnice i Doma zdravlja biće sprovođena u više navrata naredna dva dana. Moramo da sačuvamo našu bolnicu i da se pobrinemo da svi oni, koji su u direktnom kontaktu sa zaraženima u COVID centru na Infektivnom odeljenju, ostanu zdravi. Što se tiče rada Opšte bolnice, zatvaranja ustanove neće biti – naglašava predsednik opštine Ćuprija.

“Nema zatvaranja Opšte bolnice. Zatvaraju se samo pojedinačna odeljenja koja u ovom trenutku nisu neophodna, a proširuje prostor namenjen COVID centru. Ona odeljenja koja su neophodna, poput dijalize i neurologije, će ostati otvorena. Pojedina odeljenja će funkcionisati u Paraćinu ili Jagodini, ali će svakako u ovom trograđu biti na usluzi građanima.”

Erić je zamolio sve zaposlene u Opštoj bolnici da ostanu mirni i da se uzdrže od komentara, ističući da je ustanova daleko od kolapsa.

“Moramo da sačuvamo svakog radnika i Opštu bolnicu kao ustanovu. Sve ovo će proći. I najbolje svetske bolnice imaju probleme, ali to ne znači da je naša Opšta bolnica pred kolapsom. Ona i dalje radi dobro i nastaviće da radi.”

DRUŠTVO VESTI GRADA ĆUPRIJA