Na svečanosti povodom proslave Vidovdana u Ćupriji otkriven spomenik knezu Lazaru !!!

26/06/2020

Ćuprija je dobila novi simbol koji će je obeležiti za sva vremena.


Na svečanosti povodom proslave Vidovdana otkriven je 15 metara visok spomenik knezu Lazaru Hrebeljanoviću, postavljen na kružnom toku na ulazu u grad iz smera autoputa.

Ovogodišnje Vidovdanske svečanosti u potpunosti se razlikuju od svih pređašnjih – kako po mestu održavanja, tako i po grandioznom monumentu koji je lokalna samouprava podarila sugrađanima na veliki praznik. Svoje utiske podelio je i predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

„Spomenik knezu Lazaru je prvi spomenik u Srbiji na jednom kružnom toku za koji je data građevinska dozvola. Lokalna samouprava jeste uložila sredstva u njegovu izgradnju, ali nije važna materijalna vrednost. Knez Lazar je na Kosovu izgubio ovozemaljski život, ali je duhovno nastavio da živi u manastiru Ravanica. Prethodno smo asfaltirali put do manastira, a kruna našeg rada je svakako postavljanje statue kneza Lazara koji rukom pokazuje ka svojoj zadužbini. Ovaj događaj predstavlja veliku prekretnicu u turističkom razvoju opštine Ćuprija“.
Svaki spomenik je svedočanstvo nekog istorijskog događaja, a ovaj će nas stalno podsećati na kneza Lazara i njegovu braću koja su sa njim pošla u Boj na Kosovu, da brane svoj narod i svoju veru – istakao je u svom obraćanju, nakon čina osveštavanja, vladika požarevačko-braničevski Ignatije.

„Kao što je tada knez Lazar to činio uzdajući se u carstvo Božije i večni život, tako treba i svi mi svoja dela i život da temeljimo na tom uverenju, jer u suprotnom neće imati smisao. Hvala vajaru koji je ovaj spomenik stvorio, onima čija je ovo bila ideja, i svima vama koji ste prisustvom uveličali ceremoniju. Od sada svako onaj ko bude prošao ovuda, čak i ako ne zna ko je bio knez Lazar, pitaće se kome je spomenik posvećen i tako naučiti ponešto o našoj slavnoj istoriji“.

Pogledajte video koji nam je ustupila Biljana, koja je želela da snimcima zabeleži ovaj istorijski momenat.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=27&v=SbqSZ4wIjRM&feature=emb_title

DRUŠTVO VESTI GRADA ĆUPRIJA