Na Božić, 1943. godine preminuo Nikola Tesla !!!

  • Autor: Dragana Marinković

28/12/2020

Siromašan, u dugovima i od svih zaboravljen, u hotelskom apartmanu 3327 na 33. spratu Njujorker hotela 7. januara 1943. godine, u 87. godini života, preminuo je jedan od najvećih pronalazača svih vremena Nikola Tesla.Zvanično je zabeleženo da je preminuo od koronarne tromboze u 22h i 30 minuta.


to: wkpedia

Posmrtni obred je održan 12. januara u Crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu u Njujorku.Nakon službe telo je kremirano.Danas se urna sa Teslinim posmrtnim ostacima nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.Na sahrani Nikole Tesle je svirao violinista Zlatko Baloković u pratnji slovenačkog hora Slovan, i to po Teslinoj želji prvo Šubertovu kompoziciju „Ave Marija“ a zatim „Tamo daleko“.Povodom Tesline smrti tadašnji gradonačelnik Njujorka Lagvardija je održao govor u kome je naglasio:


„Nikola Tesla je umro.Umro je siromašan ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli.Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće.“

Nikola Tesla je autor više od 700 patenata registrovanih u 25 zemalja i jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja- Tesla.

DRUŠTVO