Jubilarni 60. Sabor trubača u Guči će biti održan od 06. do 09. avgusta !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

01/06/2020

LUČANI, GUČA – Predsednik Srbije će ove godine, najverovatnije, biti domaćin jubilarnog 60. Sabora trubača u Guči koji će biti održan od 06. do 09. avgusta.


To je, kažu Dragačevci, njihova velika želja, a  sa druge strane predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović navodi da će se narednih dana sastati sa predstavnicima Vlade gde će biti precizirane pojedinosti oko ovog festivala.

On je istakao da bi, ukoliko predsednik bude domaćin, to bila velika čast za njega lično, ali i žitelje Dragačeva.

„Naravno, sada ne mogu da to potvrdim, znaćemo u narednih petnaest do dvadeset dana, kada će, takođe, biti poznata imena učesnika i izvođača, kao i kompletan program . Važno je da će ipak Sabor biti održan u avgustu, budući da je zbog korona virusa donedavno sve bilo neizvesno“, kazao je Dolović za naš sajt, podsetivši da je prvobitno, zbog covida 19, bio planiran za oktobar.


Prema njegovim rečima, predtakmičenja će biti održana u skraćenom vremenskom periodu i formatu, a finale za majstora trube se vraća na stadion. Oni  će kasnije nastupati u crkvenoj porti gde je, zbog poplave, bina bila postavljena prošle godine.

„Naša očekivanja su da će oko 300 hiljada ljudi, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, posetiti Guču za četiri dana trajanja Sabora“, naglasio je prvi čovek opštine Lučani.

Inače, Guča je prestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačvski sabor. Jedan je od najvechih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih dogadjaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara. Dragačevski Sabor trubač u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina National Geographic među 10 najbitnijih dogadjaja u svetu.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči i istoimena mesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i opština Lučani, a najveću trubačku feštu pomažu i brojni sponzori.

DRUŠTVO VESTI GRADA ČAČAK