Jedinstven način proslave Savindana u Srbiji u arandjelovačkoj OŠ „Sveti Sava“-Svetosavska svita!!!

  • Autor, foto: Danijela Burgić

14/01/2019

Arandjelovac-Osnovna škola ,,Sveti Sava“ već dvanaest godina radi nešto vrlo značajno za prosvetu, za svoj grad, za razvoj pravih duhovnih vrednosti, za očuvanje tradicije…

Najveća, među mnogobrojnim, vrlo kvalitetnim, aktivnostima naše škole je Svetosavska svita – jedinstven način proslave Savindana u Srbiji, kojom čuvamo naše tradicionalne vrednosti i njihov neprocenjiv značaj.

Prva ovakva Svita organizovana je 2008.god, skromno, vođena isključivo entuzijazmom nastavnika. Vremenom je rasla, za nju se sve više znalo, pridruživalo joj se građanstvo , sveštenstvo i lokalna samouprava. Svaka naredna Svita je bila sve bogatija, drugačija, da bi pre par godina prerasla u manifestaciju grada Aranđelovca, ušla u turističku ponudu grada, a 2017. godine dobila i zasluženo priznanje od Srpske pravoslavne crkve – Arhijerejsku gramatu za unapređenje prosvete i očuvanje tradicije.

Ono što je zajedničko za svaku realizovanu Svetosavsku svitu je to, da više od 450 učenika u živopisnim srednjovekovnim kostimima (svi staleži iz vremena sv. Save), prolaze ulicama grada, predvođeni kočijom u kojoj sede najbolji učenici u ulozi Stefana Nemanje, njegove žene Ane i svetog Save.Sa obe strane kolone su dečaci – bakljaši, koji osvetljavaju put. Baklje simbolično prdstavljaju osvetljavanje puta za buduće naraštaje. Sve se to odigrava u večernjim satima, uoči Savindana, što daje poseban efekat celoj priči. Upotpunjena udruženjima koja neguju tradiciju , konjičkim klubovima i Udruženjem građana “Svibor“, koje neguje srpske viteške veštine, kolona dobija potpuniji izgled vremena srednjovnjkovne Srbije.

ss1
ss2
ss3
ss4

Nakon prolaska glavnom aranđelovačkom ulicom, poseban program održava se u posebnom ambijentu parka Bukovičke banje na Otvorenoj sceni.

Na Svetog Savu, tradicionalno se proglašava Svetosavsko dete (najbolji učenik, po mišljenju Nastavničkog veća, po svojim moralnim osobinama) koji dobija plaketu sa likom svetog Save.

Moramo da napomenemo da se već dvanaest godina ova manifestacija priprema i sprovodi bez i jednog incidenta. U njoj učestvuju svi zaposleni i svi učenici škole.

Naš cilj je da Svitom aktuelizujemo svetle primere ličnosti i njihovih dela iz naše bogate kulturne baštine, da jačamo viteški duh kroz požrtvovanje i trud za realizaciju ovog projekta na otvorenom, koji često prate izuzetno niske temperature, i da kroz kostimiranje i oživljavanje vremena kada je viteštvo bilo najsvetiji cilj, podsetimo da postoje i drugačije vrednosti od onih sveprisutnih u savremenom životu.

Pokazujemo da želimo aktivno da učestvujemo i u sadašnjosti i u budućnosti time što izlazimo iz škole i uključujemo se u život grada, sarađujući sa drugim školama, lokalnom zajednicom, crkvom i kulturno-umetničkim i sportskim društvima.

Većina naših učenika koji su nekada učestvovali u Sviti, a sada su srednjoškolci, rado dolaze i dele sa nama radost ponovnog susreta.
Svita je jedinstven javni čas kroz koji se prožimaju sadržaji iz nastave srpskog jezika, istorije, verske nastave, narodne tradicije, fizičkog vaspitanja, likovne kulture, dramske i recitatorske sekcije,hora i folklora.

Realizacijom Svite, na koju smo jako ponosni, i smatramo je najvećim od svih naših velikih projekata, želimo, prvenstveno, da lepo pretvorimo u stvarnost, a stvarnost da ostane tradicija!

Tradiciju proslave Savindana na jedinstven način, nastavljamo i ove godine manifestacijom „Svetosavske Svite“, koja će se održati u četvrtak , 24. januara 2019. godine. Polazak „Svetosavske Svite“ je u 17 časova ispred zgrade suda , glavnom ulicom pored hotela „Staro zdanje“ do Otvorene scene u parku Bukovičke banje gde će se sa početkom u 18 časova održati završna svečanost.

DRUŠTVO VESTI GRADA ARANDJELOVAC