Danas je Svetski dan prevremeno rodjene dece !!!

Senjski Rudnik – rodno mesto industrijalizacije Srbije !!!

  • Izvor, foto: Opština Svilajnac

07/11/2018

[views]

Svilajnac-Danas je Svetski dan prevremeno rodjene dece, pa su se tim povodom opština Svilajnac i Centar za brigu o porodici ukuljučili u akciju obeleževanja ovog dana uključivanjem ljubičastih reflektora na zgradu Gimnazije i zgradu Centra za brigu o porodici.

trong>Ovu akciju pokrenulo je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece „Mali div“ a ljubičasta boja je simbol kojim se obeležava ovaj dan.
Ivana Petrović, direktorka Centra za brigu o porodici iz Svilajnca kaže da se u Srbiji rodi oko 4000 beba pre vremena, tačnije 11 beba dnevno:
„Ideja je da se javnost upozna sa problemima sa kojima se sreću prevremeno rođena deca i njihovi roditelji, kako bi im se pružila sva potrebna podrška počevši od zdravstvenih, pa i svih drugih institucija. Takođe, Centar za brigu o porodici nudi i program vežbi za trudnice, koje imaju pozitivan učinak na trudnice i bebe i pomažu da se trudnoća iznese do kraja.

Vežbe podrazumevaju vežbe disanja i mišićne relaksacije i sprovode se utorkom i petkom od 15 časova“.
Simbol prevremeno rođene dece je postavljanje 10 pari čarapica u niz, od kojih je jedan par najmanji i simbolizuje 1 od 10 prevremeno rođenih beba u Srbiji.

U toku su radovi na rekonstrukciji ulice Vojvode Putnika u Svilajncu !!!


U toku su radovi na rekonstrukciji ulice Vojvode Putnika u Svilajncu !!!

15/11/2018