Danas je PREOBRAŽENJE !!!

  • Izvor: novosti.rs

18/08/2020

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici na današnji dan, 19. avgusta proslavljaju Preobraženje Gospodnje.

trong>Ovo je jedan od 12 velikih Hristovih praznika kada se slavi sećanje na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada je on najvio svoje potonje stradanje i slavu.

Danas se sve probražava, a ako san dođe na oči dremaćete cele godine

Prema predanju, tog dana je Isus Hristos poveo na goru Tavor svoje učenike Petra, Jakova i Jovana. Tada se njegovo lice zasijalo kao sunce, a njegove haljine postale bele kao svetlost. Svetlost Hristovog lica osvetlila je i lica apostola, a mir i radost ispunili su im dušu.

Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba. Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina. Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.


Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.

Prema rasprostranjenom verovanju, na ovaj dan ne treba preko dana spavati, jer ko danas odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv. Nije dobro ni da neko plače, a ni da ljudi ceo dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće.

Preobraženje pada u Gospojinskom postu koji su, mahom žene postile, ali tog dana je običaj da niko bez izuzetka ne mrsi.

Ukaz božanske prirodePrema teološkim objašnjenjima ono što se desilo na gori Tavor ukazuje da je Gospod svojim učenicima tako pokazao svoju božansku prirodu, skrivenu u čovečijoj. Istovremeno iz oblaka se čuo glas: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji; njega slušajte. To svedočanstvo o njemu kao Sinu Božjem trebalo je da posluži učenicima u danima stradanja koji su tek sledili.

DRUŠTVO