ČEK na poček danas u Srbiji služi uglavnom da se podmire troškovi ishrane…!!!

  • Izvor: novosti.rs

12/08/2018

[views]

ČEK na poček danas u Srbiji služi uglavnom da se podmire troškovi ishrane. Osnovne potrepštine porodice otplaćaju na četiri do čak deset meseci odloženo. Čekova je sada najviše u kasama prehramebnih trgovaca, koji odobravaju i najduže rokove plaćanja. Sve manje se koriste za kupovinu nameštaja i tehnike, jer traže mnogo vrednosnih papira koje banke daju bukvalno „na kašičicu“.

trong>Za prvih šest meseci ove godine ispisali smo 3,9 miliona čekova i utrošili više od 17,4 milijarde dinara plaćajući raznu robu i usluge, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. To je gotovo 148 miliona evra koje smo „iscepali“ na više rata, ili plaćajući „na odloženo“.

Iako se čini kao ogroman iznos, učešće čekova u ukupnom prometu trgovaca je ipak simbolično.

– Čekovi učestvuju od tri do pet odsto u našem prometu – kažu trgovci. – Sigurno je da bi ih bilo mnogo više da banke nemaju stroga pravila kontrole prilikom njihovog izdavanja. Potrebe kupaca su sigurno mnogo veće, ali čekovi se sada puštaju tek u krajnjoj nuždi, ili za velika slavlja poput slava, rođendana, praznika…

Trgovcima prehrambene robe nikada nije bilo povoljnije da kreditiraju kupce omogućavajući im da plaćaju na odloženo.

– Miran kurs dinara nam ide naruku. Nema straha da će iznos dobijen za prodatu robu biti obezvređen tokom narednih meseci, na koliko je plaćanje odloženo – navode trgovci, napominjući da je ovakva situacija u protekle dve, tri godine.

Po jednom čeku, u proseku, ispisujemo 4.506 dinara. I trgovci i potrošači se slažu da je maksimalno dozvoljena vrednost čeka od 5.000 dinara mala i da ne može da podmiri ni nedeljne potrebe porodice. Posebno, ako se u korpu nađu i sredstva za higijenu.

Bankari, pak, sa druge strane, nemaju nameru da povećavaju ovaj maksimum, koji je već punih deset godina na ovom nivou. Sa 3.000 na 5.000 dinara limit je povećan odlukom iz decembra 2007. godine, a primena je počela od 1. januara 2008. U bankama nemaju nameru ni da klijentima olakšaju put do čekova, jer većina banaka insistira na platnim karticama, na kojima ima zaradu. Pokušaj pojedinih bankara da „ućare“ i na čekovima, uvodeći trošak „ležarine“, nije dugo trajao. Novi propis NBS, čija primena počinje u martu 2019, prisiliće banke da dobro razmisle pre nego što uvedu novi namet klijentima.

PALA VREDNOST- PRE ravno deset godina, kada je podignut limit po čeku na sadašnjih 5.000 dinara, kurs evra je bio 75,99 dinara. Ček je, dakle, „vredeo“ 66 evra. A danas je „težak“ 42 evra manje. Samo po osnovu kursne razlike, danas ček vredi gotovo 40 odsto manje nego 2008. godine.

DRUŠTVO