JP “Resavska pećina: “Sezonu smo započeli spremno i sa puno entuzijazma”

31/05/2021

“U 2020. godini Spomenik prirode „Resavska pećina“ posetilo je 52.483 posetilaca. S obzirom na to da je epidemiološka situacija nalagala određena ograničenja u 2020-oj godini, nismo imali posete đačkih ekskurzija, udruženja penzionera, sindikata i drugih organizovanih poseta. Značajno je smanjen broj stranih turista, tako da smo uglavnom imali individualne posete”, istakla je direktorka JP “Resavska pećina” Ana Nešić-Bogdanović.

KLIK NA SLIKU -Foto: Resavksa Pećina

Direktorka je navela da je uz pomoć sredstava Ministarstva zaštite životne sredine, sopstvenih sredstava preduzeća i sredstava Lokalne samouprave Despotovac, u proteklom periodu sprovedeno kompletno uređenje i održavanje zaštićenih područja SP „Resavska pećina“ i SP „Lisine“ i to u skladu sa Programom upravljanja, Planom uređenja i uslovima zaštite prirode izdatih od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije. 

Spomenik prirode „Resavska pećina“, Uredbom Vlade Republike Srbije, stavljen je pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstava se u Prvu kategoriju zaštite i jedan je od najznačajnijih i najlepših speleoloških objekata Srbije.
Procenjeno je da je jedna od najbogatijih pećina po raznovrsnosti i bogatstvu pećinskog nakita u ovom delu Evrope. Granice zaštićenog područja obuhvataju teritoriju od 10,87 hektara, gde je ustanovljen režim zaštite II stepena. „Resavska pećina“ je 49 godina turistički aktivan objekat i kao takav u obavezi je da sprovodi veliki broj aktivnosti koje obuhvataju održavanje objekata tokom cele godine s tim što se u periodu pre i u toku turističke sezone aktivnosti intenziviraju.

Na zaštićenom području Spomenika prirode „Resavska pećina“ realizovane su sledeće aktivnosti:

– Zamenjena su dotrajala, stara više decenija drvena vrata i postavljena nova sa krovom na ulazu u speleološki objekat „Resavska pećina“.

– Zamenjena je drvena ograda i rukohvati koji prate stepenište na SP „Resavska pećina“;

– Završena je sanacija prilaznih stepeništa i platoa ulaza u Resavsku pećinu;

– Postavljene su nove klupe oko platoa na ulazu u Resavsku pećinu i oko objekta „Bife“; 


KLIK NA SLIKU -Foto: Resavksa Pećina

“Poštujući sve epidemiološke mere koje su na snazi , ali sa željom da svim posetiocima omogućimo potpuno uživanje u prirodnom ambijentu renovirali smo ugostiteljski objekat”Bife”. Sezonu smo započeli spremno i sa puno entuzijazma”, navodi direktorka Nešić-Bogdanović.

Hidrokompleks „Lisine“ koji čine izvor „Veliko vrelo“, njegov tok i akumulacioni bigreni vodopad „Veliki buk“, Uredbom o zaštiti Vlade Republike Srbije, proglašen je prirodnim dobrom od izuzetnog značaja i svrstan u Spomenik prirode Prve kategorije sa površinom od 10,08 hektara, gde je ustanovljen režim zaštite Drugog stepena.

Na zaštićenom području Spomenika prirode „Lisine“ realizovane su sledeće aktivnosti:

-Sanirane su i popločene pešačke staze u delu od kamenog mosta do izvora veliko vrelo, kao i pristupna staza do platforme kod vodopada Veliki Buk.;

-U nekim delovima ograda koja prati pešačku stazu na Spomeniku prirode „Lisine“ je zamenjena novom, a kompletno je ofarbana i zaštićena.

BIZNIS REČ ODMORI U SRBIJI VESTI GRADA DESPOTOVAC