- Autor: Dragana Marinković
07/02/2021
Pica je specijalitet italijanske kuhinje. Napravljena je najčešće od tankog, okruglog testa, na kome se pored paradajz sosa mogu naći sir, meso, povrće, začini, voće.
9. februara obeležava se svetski dan pice.“Napolitana“ pica je izmišljena u Napulju između 1715. i 1725. godine, a prva pica „margarita“ pripremljena je 1889. godine.Zato ćemo danas napraviti jednu picu, ne klasičnu.Napravićemo picu od starog hleba.Za ovu picu je potrebno: -pola starog hleba-jedno jaje-150ml mleka-mala kisela pavlaka-prstohvat soli-150-200g šunke-150g kačkavalja-kečap-origano.
Priprema: Uključiti rernu da se zagreje na 220 stepeni. Iseći hleb u tanke kriške. Premazati uljem pleh prečnika 30cm. Poslagati hleb pa jedno ili dva parčeta iskidati i popuniti praznine između kriški.
Umutiti mleko, jaje, pavlaku i so pa preliti svuda preko hleba.Preko toga naneti kečap pa poslagati šunku. Preko šunke narendati kačkavalj, posuti origanom pa još malo poprskati kečapom.Peći 15 minuta.