09/03/2020
[views]
Kiflice sa sirom, sastojci:
Za testo:
- 180 g jogurta,
- 1 čaša gazirane mineralne vode,
- 1 kašičica šećera,
- 1 kašičica soli,
- 1/2 čaše ulja,
- 2 jajeta,
- 20 g svežeg kvasca,
- 700 g brašna.
Za nadev:
- 300 g sira.
Za premazivanje i posipanje:
- 1 žumance,
- po potrebi susam.
- Kiflice sa sirom, priprema:
- Za testo:
- U dublju posudu usiti brašno, dodati so i izmešati. Zatim dodati jogurt, gaziranu mineralnu vodu, izmrvljen kvasac. Umešati ulje, jaja, šećer i zamesiti testo.
- Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
- Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i oklagijom razviti u veliki krug.
- Iseći na trouglove. Na svaki trougao naneti po 1 kašičicu sira i uviti kiflice. Pleh obložiti pek-papirom i poređati pripremljene kiflice. Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 15 minuta (taman za to vreme zagrejati rernu na 200 stepeni).
- Kiflice premazati umućenim žumancetom, posuti susamom i peći na 180 stepeni 30 minuta.
- Gotove kiflice izvaditi iz rerne, prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti ih da se prohlade.
- Kiflice servirati i poslužiti.
- Savet: jogurt držati na sobnoj temperaturi minimum pola sata pre upotrebe (nikako ne koristiti hladan – iz frižidera). Ulje i gaziranu mineralnu vodu meriti čašom od jogurta. Umesto svežeg kvasca možete koristiti suvi kvasac (10 g) – svakako dobijate veoma ukusne kiflice. Prijatno!