Predavanje istoričara Srđana Graovca na temu „Živojin Mišić – život u službi otadžbine” na Jutjub kanalu KCNS

PR tekstVELINGTON ČIZME – ŠARENI IZBOR ZA SIVE KIŠNE DANE

Izvor, foto:KCNS

Predavanje istoričara Srđana Graovca na temu „Živojin Mišić – život u službi otadžbine” (25. 10. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Srpski vojvoda Živojin Mišić rođen je u Struganiku, kod Mionice, 1855. godine. Nakon završene četvorogodišnje Artiljerijske škole, završio je Austrougarsku školu gađanja i dvogodišnju pripremu za generalštabnu struku. Punih šest godina pored redovnih dužnosti predavao je strategiju na Vojnoj akademiji. Tokom svoje četrdesetogodišnje službe bio je najpre učesnik srpsko-turskih ratova i kratkotrajnog Srpsko-bugarskog rata.

Nakon Majskog prevrata bio je primoran da se penzioniše u činu generalštabnog pukovnika, pošto je smatran previše bliskim svrgnutoj dinastiji Obrenovića, ali je reaktiviran 1909. godine tokom Aneksione krize, na lični zahtev načelnika Vrhovne komande generala Radomira Putnika, koji ga je učinio svojim pomoćnikom. Mišić je pomogao generalu Putniku da sastavi srpski ratni plan u eventualnom ratu s Austrougarskom, a bio je njegova desna ruka i tokom Balkanskih ratova.

Posebno se istakao u Kumanovskoj bici, nakon koje je unapređen u čin generala. Njegove pravilne procene tokom Bregalničke bitke imale su presudan uticaj na dalji tok i konačan ishod odlučujuće bitke Drugog balkanskog rata.

Zalaganjima oficira Crne ruke po drugi put je penzionisan po završetku ovog rata, da bi ponovo bio aktiviran pred samo izbijanje Prvog svetskog rata i postavljen za pomoćnika načelnika štaba Vrhovne komande. Najviše zahvaljujući njegovim ličnim naporima i znanju, srpska vojska izvojevala je pobedu u Kolubarskoj bici, a komandovao je srpskom vojskom i prilikom proboja Solunskog fronta. Živojin Mišić jedan je od najznamenitijih vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije.

Celo predavanje možete pogledati na linku: https://youtu.be/9QCMtS792CU

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

DRUŠTVO VESTI GRADA NOVI SAD