Za pravo pivo neophodna su četiri sastojka …!!!

  • Izvor, foto : Ljubica Sokić

09/09/2019

ČAČAK/ZABLAĆE – Za pravo pivo neophodna su četiri sastojka – ječmeni slad, hmelj, voda i kvasac, izjavio je za naš sajt jedan od izlagača na 1. Festivalu malih kućnih pivara, koji je organizovan u okviru manifestacije PZP 2019. Srđan Jorović. 

trong>Ideja da se bavi ovim poslom sa svojim prijateljem Kristijanom Đorićem se rodila kada su pvo put probali „kraft“ pivo, koje se razlikovalo od industrijskog.

„Pre tri godine smo počeli da istražujemo i konsultujemo stručnjake, istraživali po internetu i nakon određenog vremena počeli sa kućnom proizvodnjom. Iako sam elektro-inženjer po struci, volim nove izazove, ali i pivo“, istakao je Srđan za naš sajt.


Na pitanje da li namerava da poveća proizvodnju i plasira ovaj napitak na tržište on kaže da za to, trenutno, nema uslova.

„Država nama ne daje apsolutno nikakve subvencijei pomaže samo onima koji spravljaju industrijsko pivo. Mi ovo radimo iz ljubavi, a sajam smo organizovali da bismo se predstavili javnosti i ovde je trenutno 10 izlagača. Nedavno smo imali skup na Kablaru, nas 30 proizvođača, koji organizujemo tri puta godišnje u raznim delovima Srbije gde razmenjujemo iskustva“, naglasio je Jorović.

Inače njihova firma je „SK KLUB“, a proizvodnju piva obavljaju u Čačku.

„U industrijska se stavljaju aditivi što je na Zapadu zakonom zabranjeno i nazvati pivom. A za ovaj napitak pored četiri pomenuta sastojka je, naravno, neophodno sprovesti pravilan tehnološki postupak. Zato je i cena pravog piva veća od industrijskog“, zaključio je on.

VESTI GRADA ČAČAK ZANIMLJIVOSTI