Izuzetno je važno da se deca igraju napolju !!!

05/12/2018

Otkako se moderna tehnologija uselila u naše živote, agresivno i dominantno, nove generacije više ne odrastaju na ulici. A, zaboravili smo koliko je ona važna u zdravstvenom, kondicionom, socijalnom, emotivnom smislu. Stručnjaci i dalje opominju da im ograničimo vreme „druženja“ sa mobilnim telefonom/kompjuterom i da ih vratimo napolje. I podsećaju nas koje su sve prednosti igre na otvorenom.

style=“text-align: left;“>Zdravlje

Bez sunčeve svetlosti uskraćeni smo za vitamin D, a on je višestruko potreban organizmu, pogotovo dečjem, za razvoj imunog sistema, zdrave kosti, energiju, dobro raspoloženje, pravilan san…

Socijalizacija

Svaka igra na otvorenom, sa komšijama, vršnjacima iz istog kraja ili starijom i do tada nepoznatom decom, je „poligon“ za razvoj socijalnih veština i socijalne inteligencije. Mališani upoznaju drugu decu i stvaraju prijateljstva, uče da dele i poštuju druge. To se ne dešava nužno kada su druženja organizovana i unapred predvidiva.

Kondicija

Nije isto da li deca tokom čitave godine treniraju u zatvorenim salama ili od proleća do jeseni, pa čak i u hladnijim, suvim danima, svakodnevno borave napolju. Fudbal i košarka na otvorenom, trčanje za loptom, igranje između dve vatre i lastiša je najbolji trening za mališane, koji ih drži u formi i jača kondiciju.

Kreativnost i organizacija

Istraživanja pokazuju da se svaka igra napolju, opuštena i neformalna, pozitivno odražava na psihu mališana. Razvija kreativnost, razgaljuje maštu, jača organizacione veštine… Igrajući se sa vršnjacima na otvorenom deca upoznaju svet oko sebe, suočavaju se sa čitavim nizom novih situacija, počinju da ih razumevaju, traže način da savladaju prepreke.

Ljubav i poštovanje prema prirodi

Svi smo pomalo izgubili odnos prema prirodi, a generacije koje stasavaju neretko nemaju ni minimum ljubavi i poštovanja prema njoj. Mobilni telefoni su ih udaljili od nje i umesto da se šetaju pored reke, u šumi, da posmatraju drveće i životinje, oni igraju igrice u sobi. Tek kada počnu da svakog dana borave napolju moći će da izgrade zdrav odnos prema okruženju.

ZANIMLJIVOSTI