Arheolozi otkrili radionici za mumufikaciju !!!

  • Izvor:novosti.rs

15/07/2018

Egipatski arholozi su obelodanili detalje o jami za sahrane i radionici za mumifikaciju koji datiraju od pre više od 2.500 godina, a koje su otkrili 30 metara ispod zemlje, u blizini čuvenih piramida i drevnog groblja južno od Kaira.

style=“text-align: left;“>U radionici za mumufikaciju pronađeno je skrovište sa sredstvima za balsamovanje, za koje arheolozi veruju da će otkriti više o uljima koja su korišćena u procesu mumufikacije, prenosi AP.

Najnovije otkriće, objavljeno danas na konferenciji za novinare, daitra iz perioda od 664. do 404. godine pre nove ere, a na tom mestu su iskopavanja poslednji put sprovedena pre više od 100 godina, odnosno 1900. godine.

„Nalazimo se ispred zlatnog rudnika informacija o hemijskom sastavu ovih ulja“, rekao je arheolog Ramadan Husein, vođa egipatsko-nemačke misije koja je došla do najnovijeg otkrića.

Egipatski ministar za antikvitete Haled al-Anani izjavio je da je „ovo tek početak“ i da će na ovoj lokaciji verovatno biti zabeleženo još otkrića nakon daljih iskopavanja.

Unutar jame, duboke 30 metara, pronađeno je više mumija, drvenih kovčega i sarkofaga.

U jami se nalaze komore za sahranjivanje ukopane u steni, duž dva hodnika.
Rojters navodi da je jama za sahrane prvobitno otkrivena u aprilu, sa 35 mumija i kamenim sarkofazima.

Među pronađenim artefaktima su pozlaćeno-srebrna maska mumije, delovi sanduka za mumije, cilindrični ćupovi i glinene posude, a mnogi od njih će biti izlozeni u Velikom egipatskom muzeju, čija je izgradnja u toku, a koji će biti otvoren kasnije ove godine.Egipatski ministar Al-Anani zaključio je danas da je pozlaćeno-srebrna maska, druga takva koja je ikada pronađena, veoma redak predmet i značajno otkriće.

ZANIMLJIVOSTI