Dragan Jovanovic iz sela Zagorice kod Topole govori o uzgoju svinja !!!

  • Autor i foto: Filip Marković

22/10/2021

Topola-Zagorica- Svinajrstvo, je jako zahtevan posao, u kome treba mnogo truda i volje, više o tome nam govori Dragan Jovanovic iz Zagorice. Kod njega se mogu naći razni proizvodi od svinja,problemima koje je Covid-19 stvorio kod stočara u Srbiji. 

„Svinjarstvom se bavim oko 25 godina . Trenutno imam 25 krmača u raznim rasama . Najčešće prodajem prasiće oko 25 kg. Međutim , ne proda se uvek sve u toj kilaži tako da oni koji se ne prodaju ostaju u tovu.Terenutno su u priplodu pored hibridnih rasa nekoliko mangulica i jedna resavka . Uskoro će im se pridružiti par moravki .Pored uzgoja i prodaje prasadi i tovljenika radim i uslužno ređenje, pečenje. Tovljenike najčešće prodajem kao gotov proizvod . Po želji kupca . Nekome odradim komplet svinju za zamrzivač , najčešće se radi kombinovano . Malo za zamrzivač , nešto za sušenje u pušnici. Čvarci , pihtije , kavurma ….


Ovaj posao zna da bude opasan porok . Često nije isplativ i ko nije zaljubljenik u prirodu i životinje ne bih mu preporučio da se bavi njime . Pored svih nevolja sa kojima se srećemo sada nam je za vrat zaseo i kovid . Jedina prednost bi moglo biti to što se ovim poslom bave pretežno dosta stari ljudi „.  Kao što Dragan, kaže sve se svodi da ovaj posao radi sve više starijeg stanovništva..Ovim tekstom će mo pokušati da probudimo nadu kod mladih da krenu da se bave svinjarsrvom i da ostanu na selu.. 

VESTI GRADA TOPOLA