Domovi za 421 porodicu u 19 opština u Srbiji uz pomoć Evropske unije !!!

  • Izvor: Milica DAVITKOV

16/07/2021

Beograd, 19. jul 2021 – Evropska unija izdvojila je 10.2 miliona evra za izgradnju, kupovinu i rekonstrukciju stanova i kuća , kao i mere socijalne inkluzije, za 421 porodicu u 19 gradova i opština u Srbiji.

Foto UNOPS, Sanja Knežević

Donaciju za obezbeđivanje krova nad glavom za stanovnike iz osetljivih društvenih grupa dobili su Boljevac, Vladičin Han, Vrnjačka Banja, Vršac, Gadžin Han, Žagubica, Koceljeva, Kula, Lebane, Loznica, Ljubovija, Novi Pazar, Odžaci, Pančevo, Raška, Svilajnac, Topola, Čačak i Šabac.

Na događaju na kom je obeležen početak sprovođenja projekata socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakli su važnost ovog projekta.

Donacija Evropske unije omogući će izgradnju, kupovinu i rekonstrukciju socijalnih stanova i kuća i tako obezbediti krov nad glavom 421 porodici sa oko 1.500 članova. 

Ambasador Fabrici je naglasio da je odgovornost modernih, evropskih, demokratskih društava da ekonomski rast ide ruku pod ruku sa održivošću i inkluzijom. 

‘’Ova donacija vredna 10.2 miliona evra daće konkretne rezultate, bazirane na evropskim vrednostima jednakosti, tolerancije i socio-ekonomskog rasta, obezbeđujući krov nad glavom za 421 porodicu sa oko 1 500 članova, uključujući mlade koji napuštaju smeštaj, žene žrtve porodičnog nasilja, pripadnike romske nacionalne manjine i osobe sa invaliditetom. Ovo nisu samo brojke, ovo su realni ljudi, stvarne priče, stvarni životni izazovi i mi želimo da im pomognemo. Čestitam izabranim gradovima i opštinama, ukupno ih je 19, koje će učestvovati u ovom programu socijalnog stanovanja i pozivam ih da doprinesu socijalnoj inkluziji onih kojima je ona najpotrebnija. Brinemo o svakome’’, rekao je Fabrici.

Ministri su se složili da je dužnost svih da u svojoj oblasti delovanja učine sve da se najosetljivijim porodicama i pojedincima omogući da žive dostojanstven život i da budu aktivno uključeni u društvo.


Ministar Momirović je istakao da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dati aktivni doprinos planiranju i sprovođenju projekata socijalnog stanovanja i inkluzije.

Uz stambena rešenja, predviđena je i pomoć u obrazovanju, zapošljavanju, samozapošljavanju i pristupu socijalnim uslugama, što osigurava održivost programa pomoći porodicama koje žive u neadekvatnim uslovima i u riziku od siromaštva.

‘’Pored pružanja krova nad glavom, vrlo je važno da ovaj program predviđa i ekonomsko osamostaljivanje korisnika – konkretne aktivnosti koje omogućavaju ljudima koji zaslužuju šansu da pruže svoj maksimum i da doprinesu razvoju naše zemlje’’, istakla je ministarka prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Devetnaest izabranih projekata se realizuje u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, za koji je Evropska unija izdvojila 27 miliona evra. 

Ministarka Joksimović je naglasila da Vlada Srbije na odgovoran način raspolaže EU fondovima.

‘’Mislim da je važno da u prisustvu ministara i ambasadora EU, ali pre svega korisnika, pokažemo da novac koji dobijamo koristimo na dobrobit svih građana i verujte da bismo svaki dan mogli da organizujemo događaje da obeležimo neki od projekata koji su finansirani iz evropskih fondova i svaki je jednako važan za ono što je prioritet Vlade Srbije, a to je uključivi rast’’, rekla je Joksimović.

Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

EKONOMIJA SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA PARAĆIN VESTI GRADA ŠABAC VESTI GRADA SVILAJNAC VESTI GRADA TOPOLA