OBELEŽEN DAN OPŠTINE SVILAJNAC!!!

  • Izvor, foto : Opština Svilajnac

27/06/2019

Svečana akademija u Centru za kulturu Svilajnac povodom obeležavanja 29. juna – Dana opštine Svilajnac, otvorena je himnom „Bože pravde“, a potom je predsednik opštine Predrag Milanović pozdravio goste među kojima su pored odbornika, bili rukovodioci opštine Svilajnac, predstavnici privrede, školstva i kulture, građana i medija.

Predsednik Milanović, nakon predstavljanja najvažnijih projekata koji su urađeni ili su u toku, uručio je novčane nagrade učenicima generacije i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima iz nastavnih predmeta. U ime nagrađenih učenika obratila se Teodora Kočić, đak generacije Srednje škole Svilajnac, koja je istakla da su učenici zahvalni što opština misli na njih, što podržava uspehe i podstiče ih da budu još bolji, jer se trud isplati.
Opštinska priznanja uručena su za doprinos razvoju i afirmaciji opštine. U ime nagrađenih zahvalnicom opštine Svilajnac, obratio se ministar Vladan Vukosavljević, koji je tom prilikom istakao da je opština Svilajnac u samom vrhu među opštinama u Srbiji po entuzijazmu, energiji, posvećenosti, talentima… Ovogodišnja priznanja uručena su:

PLAKETA OPŠTINE SVILAJNAC

VLADANU VUKOSAVLJEVIĆU, MINISTRU KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE
Rođen je 1962. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Na mesto sekretara za kulturu Grada Beograda imenovan je 2013. godine. Za ministra kulture i informisanja izabran je u avgustu 2016. godine. U 2019. godini Opština Svilajnac je od Ministarstva kulture i informisanja, na čijem čelu je ministar Vladan Vukosavljević, dobila značajna sredstva za projekte u oblasti kulture za adaptaciju Doma kulture u Kušiljevu, uređenje i opremanje dečijeg odeljenja Resavske biblioteke, digitalizaciju bibliotečke građe, nabavku izložbenih eksponata Prirodnjačkog centra i adaptaciju kuće Stevana Sinđelića u Grabovcu.


reklama 44 (1140 x 140)
reklama 33 (1140 x 140)

ZAHVALNICA

1. PROFESORU DOKTORU MILOŠU JOKOVIĆU
Profesor doktor Miloš Joković rođen je 25. avgusta 1960.godine u Arilju gde je završio Gimnaziju prirodnomatematičkog smera. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1985. godine sa prosečnom ocenom 9,00. Po završetku fakulteta radni staž započeo je u Domu zdravlja u Arilju, nakon čega je radio u Opštoj bolnici u Užicu na odeljenju hirurgije.
Specijalizaciju iz neurohirurgije završio je 1993. godine, a od 1992. godine je u stalnom radnom odnosu na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Magisterijum i magistarsku tezu iz neurohirurgije završio je 1995.godine, a doktorsku tezu odbranio je 2003. godine. Autor je velikog broja članaka iz oblasti neurohirurgije. Radi na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije gde od 2014. godine obavlja funkciju direktora klinike. Profesor je na Medicinskom fakultetu sa pozicijom šefa katedre za neurohirurgiju. Osnivač je i prvi predsednik Spinalnog udruženja Srbije.
Dobitnik je Povelje grada Arilja 2010. godine, kao i nagrade za stvaralaštvo, 1996. godine.
Zahvaljujući angažovanju prof. dr Miloša Jokovića prilikom organizovanja besplatnih zdravstvenih specijalističkih pregleda u Svilajncu obezbeđeno je prisustvo eminentnih lekara sa svih najznačajnih klinika u zemlji.

2. UNION DRVO DOO
Privredno društvo „Union drvo“ d.o.o. je osnovano 1996.godine i ima značajno učešće na tržištu opremanja ugostiteljskih objekata u zemlji i inostranstvu. Najznačajniji udeo u poslovanju „Union drva“ ima proizvodnja nameštaja i proizvoda od drveta za potrebe opremanja i uređenja ugostiteljskih objekata, a značajan deo svog proizvodnog programa realizuje se u pogonu u Svilajncu. Kupovina fabrike „Beko“ i početak rada kompanije „Union drvo“ predstavlja značajan podstrek lokalnoj zajednici i podršku daljem razvoju poslovnog ambijenta opštine Svilajnac.

3. DUNAV OSIGURANJE a.d.o.
Kompanija „Dunav osiguranje“ a.d.o. je moderna kompanija, lider na domaćem tržištu osiguranja i jedina domaća kompanija registrovana za sve vrste osiguranja. Sa 29 glavnih filijala i oko 600 prodajnih mesta, Kompanija ima snažnu poslovnu mrežu, koja se neprestanim usavršavanjem poslovanja i razvitkom informacionog sistema približava standardima velikih evropskih osiguravajućih kuća. Već dugi niz godina kompanija Dunav osiguranje ostvaruje uspešnu saradnju sa opštinom Svilajnac i kao društveno odgovorna kompanija prisutna je u svakodnevnom životu lokalne zajednice.

4. NIKOLI STANKOVIĆU IZ SVILAJNCA, PROFESORU U PENZIJI
Nikola Stanković rođen je 1938. godine u Svilajncu gde i danas živi. Studirao je u Kragujevcu i Novom Sadu. Radio je u školama u Sedlaru, Svilajncu, Lazarevcu i Despotovcu. Inicijator je i jedan od glavnih organizatora osnivanja Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca „Stevan Sinđelić“ u Svilajncu, čiji je danas počasni predsednik i idejni tvorac formirane Spomen sobe Resavskih ratnika. Autor je knjiga o Velikom ratu: „S jednom nogom kroz život“, „Mrgodni Koja“, „Priče potomaka resavskih ratnika“, „Dobrovoljački odred kapetana Vemića“ i „Oj Srbijo“, knjige koju je napisao povodom stogodišnjice završetka Velikog rata.
Kao višegodišnji predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, dobitnik je više zahvalnica, specijalnih diploma i Statuete Vojvode Vuka. Aktivno sarađuje sa svim subjektima koji mogu doprineti očuvanju slavnih slobodarskih tradicija srpskog naroda, kroz edukativne aktivnosti mladih.
Za rad u prosveti odlikovan je medaljom rada.

VESTI GRADA SVILAJNAC