Najosetljivije pitanje za sve nadležne službe u Paraćinu domsko odeljenje u Izvoru!!!

28/11/2020

Analiza trenutne epidemiološke situacije u paraćinskoj opštini, bila je jedina tačka dnevnog reda jučerašnje sednice Štaba za vanredne situacije.

Foto  Printscreen video opština Paraćin

Očekivani scenario razvoja epidemiološke situacije, koja je u opštini Paraćin teža nego na početku epidemije, doveo je do popunjavanja kapaciteta Kovid odeljenja Opšte bolnice i do 10 puta većeg broja pregleda u Kovid ambulanti Doma zdravlja, u odnosu na period od pre samo mesec dana.

I među zdravstvenim radnicima ima zaraženih, pa je u zdravstvenim ustanovama sve veći problem organizacije rada sa manjim brojem zdravstvenih radnika, a drastično većim brojem pacijenata, stoji na sajtu Opštine Paraćin.


Trenutno najosetljivije pitanje za sve nadležne službe u Paraćinu, u ovom trenutku, je domsko odeljenje u Izvoru. Od 84 štićenice ovog doma 14 ih je pozitivno, kao i dve medicinske sestre, koje su sada u kućnoj izolaciji. 

Zbog povišene temperature kod pet štićenica i dve sestre prisustvo virusa je evdentirano 24. novembra, primenom brzih antigenskih testova, međutim monahinje koje rade u domu su odbile testiranje. Najveći problem u ovom trenutku je nedostatak kadrova, lekara i medicinskih sestara i to je trenutno rešeno angažovanjem jedne doktorke i 2 medicinske sestre, koje će u domu raditi volonterski.

U cilju obezbeđivanja adekvatne zdravstvene zaštite štićenicama i osoblju domskog odeljenja u Izvoru, koordinirano rade paraćinska lokalna samopurava, Opšta bolnica, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad i ćuprijski Zavod za javno zdravlje. O problemu u Izvoru obavešteno je i resorno ministarstvo.    

VESTI GRADA PARAĆIN