LOGOS – ŽILA KUCAVICA SVOJNOVA!!!

  • Autor: Danijela Stojanović

24/07/2019

Paraćin, Svojnovo-Selo Svojnovo u podnožju Juhora je jedno od mesta gde su se susreli daleka prošlost, nauka i umetnost, dovoljno razloga za razgovor sa ljudima koji čine srž Logosa, Nenadom Vaskovićem, Javorkom Milojević i Prof dr Predragom Jašovićem.

style=“text-align: center;“>Foto: Danijela Stojanović

Udruženje „Logos“ razvilo se iz grupe entuzijasta koji su se prvobitno okupili oko Književne kolonije „Svojnovo“ 1995. godine, koju je formirala grupa književnika iz Pomoravlja – Đorđe Petković, Toplica Simić, Nikodije Spasić i Brativoje Marković. Sa njima je sve vreme bio profesor Predrag Jašović koji danas rukovodi književnom kolonijom.„Logos“ je klub koji ima za cilj da promoviše kulturno istorijske znamenitosti Svojnova, tako da se Svojnovci danas mogu pohvaliti Književnom kolonijom, Umetničkom kolonijom i naučnim skupom koji se svake godine održavaju u ovom selu.Književna kolonija se tradicionalno održava početkom avgusta pod okriljem manastira Sv. Nikola. Kolonijom predsedava Prof. dr. Predrag Jašović, a do sada je učestvovalo oko 700 književnika iz Srbije, Bosne i Crne Gore. „Sabornik“ – zbornik radova sa književne kolonije izlazi iz štampe već 24 godine.Umetnička kolonija se organizuje početkom oktobra u porti crkve Sv. Petka, i do sada je učešće uzelo oko 200 slikara iz Srbije, Rusije, Bugarske, Bosne. „Logos“ u svojoj zbirci poseduje oko 150 slika nastalih na koloniji. Iz potrebe da se popularišu delatnost kluba i rezultati Likovne kolonije nastaje časopis „Magazin“ koji uređuje Nenad Vasković.


20190715_155940
20190723_232554
20190723_232707

Foto: Danijela Stojanović

Klub je 2015. godine pokrenuo i naučni skup koji se bavi istorijom šireg lokaliteta. Naučni skup se održava krajem avgusta u porti manastira Sv. Nikola, a zbornik skupa „Juhorski zapis“ koji uređuje Nebojša Đokić izdaje klub „Logos“. Početkom maja je, u organizaciji udruženja „Logos“, istraživački tim obišao Juhor i okolinu i popisao crkve, manastire i arheološka nalazišta. Ovaj projekat nosi naziv „Umetnički toponimi Juhora i okoline“, a radovi će biti publikovani u drugom tematskom zborniku „Juhorski zapisi“. Udruženje je ostvarilo saradnju sa muzejima u Kruševcu, Jagodini, Ćupriji i Paraćinu, Istorijskim arhivima u Kruševcu i Jagodini, kao i sa Filološkim fakultetom u Beogradu. Drugi deo ovih istraživanja biće organizovan krajem godine.Kroz Svojnovo je, zahvaljujući ovim manifestacijama, prošlo više od 2000 književnika, radnika u kulturi, slikara profesora univerziteta i istraživača. Zahvaljujući Nenadu Vaskoviću, predsedniku udruženja, Javorki Milojević i Sonjici Marjanović, sve manifestacije se održavaju besprekorno.Jedna od mnogobrojnih istorijskih znamenitosti Svojnova je svakako i figurina stara oko 7000 godina, pronađena 1972 g. na lokalitetu Sastavci u Svojnovu, koja postaje zaštitni simbol ovog Kluba, i dobija ime Probuđena deva iz Podjuhorja.Ovo udruženje je Prof dr Predrag Jašović okarakterisao kao idealan primer samoorganizovanja. „Klub je dokazao da ukoliko ima volje književni, slikarski i naučni sadržaji mogu svuda da zažive. Da kod samih meštana i organizatora ne bi došlo do prezasićenja neophodno je da im se pomogne, da ih zvanične opštinske institucije uzmu pod svoje i uvrste u deo svog programa“, rekao je Jašović.

zdrava.h555_720 (600 x 140)
zdrava hrana21 ) (600 x 140)
VESTI GRADA PARAĆIN