Koncert „Na balu u Novom Sadu”

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor: KC NS

Koncert „Na balu u Novom Sadu” u sredu 1. februara u 20 časova održaće se u Gradskoj koncertnoj dvorani povodom Dana grada Novog Sada sa programom najistaknutijih instrumentalnih i vokalno instrumentalnih numera evropskog romantizma i dvadesetog veka.

Naslov „Na balu u Novom Sadu” muzička je posveta i umetnička reminiscencija istorijskog nezaboravanog čina, daha istorije, inspiracije, slobode našeg grada koji je 1. februara 1748. godine proglašen slobodnim kraljevskim gradom, „Poveljom slobodnog kraljevskog grada“ carice Marije Terezije, od kada će utvrđivati svoj duh slobode, poštovanja različitosti, višejezičnosti, prepoznatljive kulture i umetnosti.

Koncert „Na balu u Novom Sadu” predstavlja jednočasovni koncertni program u kome se prepliću poruke neprolazne lepote muzičke inspiracije velikana kao što su Johan Štraus, Čajkovski, Korsakov, Verdi, Pučini, Maskanji, Masne, Čilea, Bize, Brams, Rihard Štraus, Leo Vajner i mnogi drugi značajni evropski kompozitori.

Neke od kompozicija izvešće se po prvi put u našem gradu. Bravuroznom izvođenju gudačkog orkestra sastavljenog od akademskih gudača iz Simfonojskog orkestra RTS i filharmonije iz Beograda, predvođenim našim istaknutim maestrom Srbom Dinić, dirigentom, iz Nemačke, u inspirativnim, romantičnim i neprolazno lepim lirskim operskim bravurama pridružiće se i operska solistkinja, Zorica Belić.

Koncertni program koncipiran je kao muzičko dinamički sled najinspirativnijih instrumentalnih i vokalno instrumentalnih minijatura kroz žanrove orkestarskih svita, igara, valcera, solo pesama, operskih arija, intermeca, sa porukom svakog dela da je muzika neprolazna vrednost koja pobeđuje vreme i razlike, sjedinjuje ljude u lepoti i inspiraciji i ima večni predznak uzvišene paradigme. Koncert se održava uz podršku Grada Novog Sada i medijsku podršku lokalnih i regionalnih medija. Ulaz je slobodan. Dobro došli!

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA VESTI GRADA VESTI GRADA NOVI SAD