U Senjskom Rudniku obeležen 6. avgust, Dan rudara, uz tradicionalne Susrete Rudničana

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: Ž. Prokić

Već godinama unazad, prve subote u avgustu mesecu tradicionalno se u Senjskom Rudniku održavaju Susreti Rudničana i takodje se obeležava 6. avgust, Dan rudara.

Foto: Lepša Mijušković

„U znak sećanja na prvi rudarski štrajk 6. avgusta 1903. godine u Senjskom Rudniku, na predlog zemaljskog odbora sindikata Narodne Republike Srbije, kao uspomenu na veliki štrajk rudara Senjskog Rudnika, koji je počeo 6. avgusta 1903.godine, kada su se rudari Srbije prvi put organizovano i uspešno suprostavili svojim izrabljivačima radi zaštite svojih prava, Izvršno Veće NR Srbije donosi 16. marta 1955. godine rešenje o proglašenju 6. AVGUSTA ZA DAN RUDARA SRBIJE“.

U okviru obeležavanja Dana Rudničana, 4. avgusta na Platou ispred Aleksandrovog potkopa Rudničanima i mnogobrojnim gostima koji svake godine dolaze u Senjski Rudnik, pevao je Stefan Stojadinović, poznati pevač iz Jagodine.

Tradicionalni Susreti Rudničana započeti su nezaobilaznim ručkom u Etno restoranu Majdan, u S. Rudniku.

Na ovogodišnjim Susretima Rudničana koji je održan 5. avgusta, promovisana je knjiga „100 godina fudbala u Senjskom Rudniku“, autora Stojadina Tomića koja je počela od 15 časova u Muzeju Ugljarstva u Senjskom Rudniku.
Nakon toga su otvorene nove službene prostorije FK „Rudar“ u kojima je i deo prostora Muzeja Ugljarstva gde su izloženi eksponati i sportski rekviziti vezani za razvoj sporta ovog fudbalskog kluba.

Od 17, 30 časova odigrana je prijateljska fudbalska utakmica FK „RUDAR“ SENJSKI RUDNIK – FK „CRVENA ZVEZDA“ BEOGRAD(2006. godište) 2:2(2:0).
Strelci za tim domaćina su bili: Nikola Dimitrijevic-Zanić, Nemanja Nikolić.
Na kraju dana, od 19, 30 časova održan je kulturno umetnički program u kome su učestvovali KUD „Branislav Nušić“ iz Resavice, Gradski hor Centra za kulturu Despotovac, a zatim su svi prisutni uživali u neformalnom delu programa uz muziku i posluženje za sve prisutne, a na kraju večeri bio je ispaljen i vatromet.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

VESTI GRADA VESTI GRADA ĆUPRIJA VESTI GRADA DESPOTOVAC VESTI GRADA JAGODINA