Buduće nade košarke Akademije Mišković!!!

  • Autor: Kristijan Šokac

25/03/2021

Košarkaška Akademija Mišković osnovana je 12.maja a sa radom i prvim treningom krenula je 7.septembra 2020. godine.


Foto: MDG FOTO

U intervjuu za naš portal, osnivač i trener Nemanja Mišković, kaže:

„Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u zemlji koja je mesecima unazad, a boga mi i unapred nepredvidiva, interesovanje je mnogo veće nego što sam očekivao. Nakon 6 meseci rada imamo već 3 starosne grupe klinaca. I mogu vam reći da broj iz meseca u mesec polako, ali sigurno raste“.

K.Š: Šta je motiv da otvorite ovu sportsku Akademiju?
N.M.: „Za mene lično, rad sa decom predstavlja veliko zadovoljstvo. Volim da sa decom krenem od početka, tj. od prvih košarkaških koraka. Imajući u vidu da je većina dece prinudjena da se nakon osnovne škole preseli u veće gradove,a poučen mojim ličnim iskustvom, smatrao sam da je neophodno deci usaditi naviku da se bave sportom, da se fizički i psihički pravilno razvijaju.
Siguran sam da u nekoj novoj sredini deca koja dolaze kao sportisti postižu bolje rezultate u svim oblastima, lakše se naviknu na novu sredinu i lakše se izbore za svoj status, kako u školi, tako i van nje“.

-K.Š. :Ipak je bavjenje sportom odličan način da se deca otrgnu od telefona i interneta
N.M.: „Jedan od proverenih načina da se deca otrgnu od iskušenja koje im nude ulica i okruženje sa promovisanjem potpuno pogrešnih vrednosti je upravo sport. Ako to uspem da im usadim, ja sam ostvario svoj cilj“.


K.Š.: Recite nam nešto o samoj Akademiji Mišković?

N.M.: „Osnovna zamisao je da akademija bude na raspolaganju, kako deci iz Despotovca, tako i deci iz okolnih opština Pomoravskog okruga (Jagodina, Ćuprija,Svilajnac ,Paraćin…)
Akademija planira da svako dete tri puta nedeljno bude na košarkaskom terenu. To je za početnike sasvim dovoljno“.

K.Š. : Šta je cilj ove akademije?
N.M.: „Cilj programa je da se deci kroz treninge istaknu prave vrednosti koje su se vremenom u našem društvu mozda izgubile. Kod nas je prioritet da deca nauče da cene roditelje i sve starije i ono što ima konkretno vezu sa košarkom jeste da ih naučimo da sve one jako lepe stvari iz košarke kao sporta mogu da prenesu u društvo i da mogu da prenesu u stvarni život, da bi mogli da postanu važan član ovog društva.
Znači, da nauče šta znači biti deo tima, šta znači poštovati protivnika, šta znači igrati po pravilima. To su sve neke stvari koje ja želim da pokažem ovoj deci da zaista shvate šta su prave vrednosti da bi se dalje zdravo razvijali i duhom I telom. Njima ovo treba da bude, pre svega, interesantno i neka vrsta zabave“.


Foto: MDG FOTO

K.Š: Ko je vaša najveća podrška?

N.M.: „Podršku, kako meni tako i deci, pružaju i specijalni gosti, moji prijatelji,nekadašnji saigrači…“

K.Š: Specijalni gosti?
N.M.: „Da, prvi specijalni gost bio je moj prijatelj, inače glumac, Miodrag Dragićević, koji je odradio jedan trening sa klincima, što je kod njih izazvalo veliko oduševljenje i dalo im dodatni motiv da vredno rade“.

K.Š.: I za kraj razgovora, želimo vam mnogo uspeha u radu i treninzima…
N.M.: „Hvala, mi nastavljamo vredno da radimo i čekamo neke bolje dane za neka prva takmičenja i utakmice,“ rekao je u svom intervjuu za naš portal Nemanja Mišković.

VESTI GRADA DESPOTOVAC