Delegacija Opštine Ćuprija, na čelu sa predsednikom Jovicom Antićem, danas je položila cveće i vence na Spomenik sećanja na NATO agresiju !!!

  • Izvor: cuprija.rs/ MEDIA PS

23/03/2021

Ćuprija- Delegacija Opštine Ćuprija, na čelu sa predsednikom Jovicom Antićem, danas je položila cveće i vence na Spomenik sećanja na NATO agresiju i na taj način još jednom, u specifičnim epidemiološkim uslovima, obeležila 24. mart – početak bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.


Predsednik Antić je tom prilikom konstatovao kako je Ćuprija u proleće 1999. godine pretrpela veliku materijalnu štetu i izrazio ubeđenje da će plato oko Spomenika sećanja na NATO agresiju da bude potpuno uređen do 24. marta 2022. godine.

Podsetimo, prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, a ranjeno je i povređeno više od 12.500 osoba, stoji na sajtu opštine-cuprija.rs


U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Procene štete koju je imala SRJ kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara.

Teritorija opštine Ćuprija u proleće 1999. godine bombardovana je 12 puta sa 92 projektila. Uz centar grada koji je dvaput bio na meti, šest puta bombardovan je atar Dobričeva, most na auto-putu Beograd – Niš preko Velike Morave kod Mijatovca dva puta, kao i Vezirovo brdo i reon sela Ivankovca.

Na sreću, prilikom tih napada nijedan žitelj opštine Ćuprija nije poginuo.

VESTI GRADA ĆUPRIJA