U Čačku je danas obeležen Međunarodni dan smanjenja rizika od prirodnih katastrofa !!!

Iz srca Šumadije do mora biciklom !!!

  • Autor,foto: Ljubica Sokić

18/09/2018

[views]

ČAČAK – U organizaciji Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, SKGO, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i domaćina, predstavnika čačanske gradske uprave, u Čačku je danas obeležen Međunarodni dan smanjenja rizika od prirodnih katastrofa.

trong>Zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Sandra Nedeljković je podsetila da su velika sredstva uložena u preventivnu infrastrukturu nakon poplava 2014. , 2016. ali i tekuće godine na ovoj teritoriji.

Direktor JP „Srbijavode“, Goran Puzović se, takođe, osvnuo na elementarne nepogode koje su pogodile čačansko područje podsetivši da je država izdvojila 1,6 milijardi dinara za sanaciju od poplava.

„Za 20 dana ćemo imati tri nova gradilišta u Čačku. Finansiraćemo zaštitni zid pored hale KK Borac, gradićemo sistem za navodnjavanje koji će obuhvatiti površinu 2500 ha za šta će krajem godine biti raspisan tender. Prvi deo, zapravo, obuhvata rekonstrukciju postojećeg kanala, a drugi izgradnju 6 ili 7 krakova koji će dovesti vodu do svake parcele“, rekao je on.

Puzović je najavio i izradu Studije za zaštitu od velikih voda u slivu Zapadne Morave, koja će, kako je naveo, biti potkaza za ono šta treba raditi u narednih pet ili deset godina kako bi svi ubuduće živeli bezbedno.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović je rekao da će izgradnja  kanala dužine više od pet kilometara omogućiti navodnjavanje oko 450 ha plodnih površina u Prijevoru, Trbušanima i Ljubiću.

Sekretar tima koordinatora gradova i opština za Sliv Zapadne Morave, Zdravko Maksimović je podsetio da sliv obuhvata 17 lokalnih samouprava.

„U narednom periodu saradnja će biti konkretnija, odnosno biće formirana institucija koja će se na navedenom području baviti procesima vezanim za smanjenje rizika od prtirodnih katastrofa i civilnom zaštitom. Sliv Zapadne Morave je najveći u našoj zemlji, pokriva oko 900 hiljada stanovnika i preko 15 hiljada kvadratnih kilometara. Kada su u pitanju buduća rešenja, nadamo se da će to biti rešenja održivog razvoja, a sa druge strane imati funkciju samoodrživosti“, zaključio je on.

VESTI GRADA ČAČAK