KONCERT ANSAMBL ZA NOVU MUZIKU „GRADILIŠTE“ !!!

  • Izvor: KC G. Milanovac

27/07/2018

[views]

Ansambl za novu muziku Gradilište specijalizovan je za izvođenje domaćih i inostranih kompozicija nastalih u XX i XXI veku. Osnovan je 2011. na inicijativu pijanistkinje Nede Hofman, koja je umetnički direktor i predsednik ansambla.

trong>U sastavu Gradilišta deluje dvadeset umetnika sa bogatim iskustvom u interpretiranju savremene muzike. Jedna od važnih odlika ansambla je prilagodlјivost različitim instrumentalnim kombinacijama, od dua do većih kamernih sastava, u zavisnosti od programa.

Na repertoaru Gradilišta važno mesto zauzimaju kompozicije domaćih autora. Ansambl je do sada inicirao nastanak jedanaest dela − porudžbina. Učestvovao je u premijernim izvođenjima kamernih dela Ivana Brklјačića, Svetlane Maksimović, Svetlane Savić, Srđana Hofmana, Milana Mihajlovića, Branke Popović, Tatjane Milošević, Ivane Ognjanović, Ivana Božičevića i dr. Na programu Gradilišta nalaze se i klјučna dela moderne muzike, poput melodrame Pjero mesečar Arnolda Šenberga (A. Schönberg) izvođene u scenskoj postavci, u okviru repertoara teatra Madlenianum.

U okviru intenzivne koncertne aktivnosti (oko 35 koncerata za sedam godina postojanja), ansambl je ostvario značajne nastupe na Međunarodnoj tribini kompozitora, BEMUS-u, festivalima KOMA i Lasciar Vibrare, premijerno izvodeći veliki broj kompozicija domaćih i inostranih autora. Godine 2017, ansambl Gradilište pokrenuo je i sopstveni festival savremene muzike pod nazivom ReConstruction, u okviru koga se održavaju majstorski kursevi, takmičenje i koncerti. Takmičenje je u celini posvećeno srpskoj muzici, čime Gradilište dodatno doprinosi promovisanju kompozicija domaćih autora.

Najskoriji inostrani nastup Gradilišta bio je u decembru 2016. na Univerzitetu u Tel Avivu (Izrael), u sali Clairmont Hall, gde su njegovi članovi u okviru razmene izraelskog i srpskog Udruženja kompozitora održali koncert domaćih i izraelskih kamernih dela. Tom prilikom su, između ostalog, izvedene kompozicije Ivane Stefanović (Ona), Svetlane Savić (Sonet br. 3) i Srđana Hofmana (Znakovi). U maju 2016, članovi Gradilišta nastupili su na autorskom koncertu kompozitora Ivana Božičevića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, izvodeći njegova dela Canto de la ave rapiega za violončelo i klavir i Chamber Music za mecosopran, violončelo i klavir. U novembru 2015-te godine, nastupili su u crkvi Sv. Katarine u Viljnusu (Litvanija), izvodeći dela Svetlane Savić, Srđana Hofmana i Ivana Brkljačića. U decembru 2014, sa delima Ivana Božičevića, Tatjane Milošević i Ivane Ognjanović gostovali su u Crnoj Gori, održavši koncert u sali Ministarstva kulture na Cetinju.

Ansambl je sarađivao sa dirigentima Premilom Petrovićem, Radetom Pejčićem, Ivanom Markovićem, Radanom Jovanovićem i Aleksandrom Kojićem. Članovi Gradilišta nastupali su sa Kamernim orkestrom Gudači sv Đorđa i sa Kamernim orkestrom Camerata Academica iz Novog Sada. Ansambl je izvodio dela autora iz Srbije, SAD, Izraela, Velike Britanije, Švedske, Ukrajine, Grčke, Poljske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije… Ansambl je do sada, uz podršku SOKOJ-a, izdao pet kompakt diskova sa kamernim delima savremenih autora: „4“, „Studio Live“, „ReConstruction“, „Plugged In“ i „Ogledalo Pjeroa“.

ANA RADOVANOVIĆ – mecosopran
NEDA HOFMAN – klavir i MIDI klavijatura
SRĐAN SRETENOVIĆ – violončelo i električno violončelo

Utorak, 30. oktobar 2018. | 19:00
Hol velike sale Kulturnog centra
Ulaz: slobodan

SRBIJA GRADOVI