Izložbom „Slikom zajedno“ obeležena desetogodišnjica Zavoda za kulturu nacionalnih manjina u Vojvodini!!!

  • Izvor: KC Novi Sad

27/07/2018

[views]

Izložba „Slikom zajedno“ otvorena je večeras u dvorcu „Eđšeg“ i predstavlja radove šest umetnika koji deluju na sceni savremene vizuelne umetnosti, čija teritorija, kako je na otvaranju apostrofirano, nije omeđena granicama država, niti određenim tematskim usmerenjem.

trong>Ispred Zavoda za kulturu nacionalnih manjina u Vojvodini prisutnima su se obratili predstavnici mađarske, rumunske, rusinske, slovačke i hrvatske zajednice, uputivši pozdravnu reč na maternjim jezicima. Istakavši da je podrška tradicijskim praksama radi njihove vidljivosti ključna kako bi interkulturalnost živela, predstavili su „vojvođansku reprezentaciju“ umetnika manjinskih nacionalnih zajednica i predstavnika većinskog, srpskog naroda: Davida Nađa Abonjija, Valentinu Boroštean, Darjana Hardi, Alenu Klaćikovu, Leu Vidaković i Maju Rakočević Cvijanov.

– Umetnički medijum je ono što najčvršće povezuje ovih šest umetnika, iako stvaraju različitim tehnikama i u okviru različitih poetika – istakla je kustos izložbe, Nela Tonković.

U ime pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama prisutne je pozdravila Ivana Boroja.

– Bićemo snažni onoliko koliko poštujemo jedni druge, naše različitosti i istrajavanja na stvaralačkom putu – rekla je Boroja.

Radove izvedene u klasičnim i digitalnim medijima odlikuje srodnost slobode u izrazu ideje i izvrsnost u njenom ispoljavanju. Istim načelima bile su vođene pri izboru umetnika i ustanove za kulturu nacionalnih manjina u Vojvodini.

Izložbu je moguće pogledati do 31. oktobra, a prati je katalog na svim jezicima nacionalnih manjina, kao i na srpskom i engleskom jeziku.

SRBIJA GRADOVI