izložba „Minijaturni bijenale 7 – putujuća izložba“ !!!

  • Izvor: gminfo.rs

20/08/2018

[views]

U okviru projekta „Minijaturni bijenale 7 – putujuća izložba“, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, izložba Dečjeg bijenala, najavno – prateće manifestacije 14. međunarodnog bijenala umetnosti minijature, od ponedeljka 27. avgusta biće izložen u galeriji “Krug“ u Petrovcu na Mlavi.

 
trong>Postavku, uz nagrađene radove čini i više stotina crteža i slika, koje potpisuju, ne samo mladi autori uzrasta od 7 do 18 godina iz Gornjeg Milanovca, već i deca iz gostujućih ateljea i škola širom Srbije. Radovi su rađeni različtitim tehnikama, ali u formatu identičnom kao i za Međunarodni bijenale umetnosti minijature.

Veliki broj radova i njihov kvalitet potvrda su, da deca imaju istančan senzibilitet za intuitivno razumevanje sveta oko sebe, kaže Valentina Nađ, urednik Dečjeg programa Kulturnog centra.

Otvaranju izložbe prethodiće likovna radionica „Mali format”, a najlepši radovi nastali u ovoj radionici postaće deo postavke putujuće izložbe Minijaturnog bijenala.

Izložba i radionica „Mali format“ deo su manifestacije „Radionica za dobre duhove“ koju organizuje Udruženje mladih grada Petrovca punih 20 godina.
„Minijaturni bijenale 7“, nakon Petrovca na Mlavi biće predstavljen i u Novom Sadu.

Ceo projekat filmski će biti dokumentovan i obuhvataće čitavo „putovanje“ Minijaturnog bijenala 7 po gradovima Srbije.

O Minijaturnom bijenalu

Minijaturni bijenale, likovni konkurs za decu i mlade, je pokrenut 2005. godine kao prateći program VIII Međunarodnog bijenala umetnosti minijature. Organizator je Kulturni centar Gornji Milanovac.

„Smatrali smo da je naša dužnost, kao organizatora jedne od najvećih manifestacija sa temom minijatura, da podstaknemo decu, pre svih učenike lokalnih osnovnih i srednjih škola, na aktivno stvaralačko izražavanje u ovom posebniom formatu (do 10cm x 10cm) i na taj način, vremenom, pomognemo razvijanje njihovog odnosa prema ovoj likovnoj disciplini“.

Svake druge godine, nepune tri decenije unazad, generacije milanovačkih učenika redovno sa svojim nastavnicima i profesorima obilaze gradske galerije i pred njihovim očima se ređaju na stotine izuzetnih umetničkih radova u različitim materijalima. Oni, svakako, ostavljaju izvestan utisak, ali nakon učešća na Minijaturnom bijenalu taj odnos postaje ličan. Porede se teme, materijali, veština i tehnike. Sa velikom pažnjom se prate radovi sa bliskim ili potpuno različitim načinom razmišljanja.

Do sada je realizovano sedam „Mini“ bijenala. Na svakom od njih je učestvovalo preko hiljadu dece i mladih, većinom učenika milanovačkih osnovnih i srednjih škola, a delom gosti Bijenala. Na prvom su gostovala deca Dečje ustanove „Sunce“, a na ostalim deca iz različitih gradova u Srbiji (Beograd, Kraljevo, Vršac, Čačak, Bačko Dobro Polje, Begaljica, Aranđelovac, Niš, Šabac, Užice, Novi Pazar) kao i polaznici Ateljea za decu Kulturne škole iz Mušjena, bratskog grada u Norveškoj.

SRBIJA GRADOVI