Biblioteka Jovan Tomić, Nova Varoš

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: Darija Petrović

Kraj godine je period kada svi sumiramo utiske i pravimo planove za iduću godinu. O utiscima, planovima i knjigama, razgovarala sam sa Milanom Jelić, direktorkom biblioteke „Jovan Tomić“ Nova Varoš.

Darija Petrović: Za početak, zamolila bih Vas da napravite retrospektivu 2022.godine?
Milana Jelić: Kako se približava kraj još jedne kalendarske godine, razmišljamo o nekim novim planovima za narednu godinu ali i sumiramo utiske vezane za 2022. Zadovoljni smo postignutim rezultatima na svim nivoima, uspeli smo da animiramo više čitalaca nego prethodne godine, pozajmili smo više knjiga nego prethodne godine, kvaliteni kulturno- obrazovni programi su pokrili sve generacije, bili smo suizdavači bibliografije „Bibliografski radovi novovaroškog kraja“ Dobrila Aranitovića, uspešno smo završili projekat sanacije fasade, prozora i oluka kao i projekat energetske efikasnosti.

D. P. : S obzirom da ste se zaista trudili da osmislite program za sve generacije, da li ste zadovoljni posećenošću vaših događaja?
M. J. : Uglavnom smo zadovoljni posetom ali uvek može više i bolje.
D. P. : Koji je prvi događaj u 2023. godini?
M. J. : Prvi program će biti kreativna radionica „Razglednica Nove Varoši“ a njeni učesnici će biti učenici osnovnih škola sa teritorije Nove Varoši.

D. P. : Da li nam možete otkriti neke planove za 2023. godinu?

M. J. : Misija naše Biblioteke je da bude promoter kulturno- obrazovnih i informativnih aktivnosti namenjene svim generacijama i svim obrazovnim i socijalnim grupama, tako da ćemo se i ove godine truditi da programi budu raznovrsni kako bismo doprli do svakog čitaoca.
D. P. : Pred kraj 2022. godine je rekonstruisana zgrada biblioteke, da li ste zadovoljni i šta kažu čitaoci povodom novog izgleda?
M. J. : Reč je o projektu „Kajmakamija- bela golubica“ koji su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Nova Varoš a podrazumevao je sanaciju fasade, prozora i oluka na zgradi u kojoj se nalaze Biblioteka i Zavičajni muzej. Radovi su trajali dva meseca. Obzirom da je zgrada pod zaštitom države, nakon realizacije projekta, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva su dali mišljenje da su radovi kvalitetno
odrađeni pa samim tim smo i mi zadovoljni, kao i naši korisnici.

D. P. : Navedite nam 3 najčitanije knjige u 2023. godini.
M. J. : Najčitanije knjige u 2022. godini su „Godine vrana“ od Siniše
Kovačevića,zatim „Deca zla“ i „Ostrvo pelikana“ Miodraga Majića i serijal „Moja genijalna prijateljica“ Elena Ferante.
D. P. : Ko više posećuje biblioteku, deca ili odrasli?
M. J. : U našem slučaju to su naši najmlađi korisnici, tj. Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, a odmah posle njih su penzioneri.
D. P. : Da li su se deca udaljila od knjiga? Koje je Vaše mišljenje?
M. J. : Danas deca sigurno manje čitaju nego u odnosu na prošle generacije. U ranija vremena knjiga je mnogo više vrednovana i od malih nogu se razvijala kultura čitanja. Danas je dosta drugačije, jer gotovo sve institucije, počev od porodice pa do škole, mnogo manje podstiču potrebu za čitanjem. Moderna tehnologija, takođe je prouzrokovala da se mladi što više okreću filmovima i serijama, rijaliti programima. Ali, uprkos vremenu u kom živimo, još uvek
postoje mladi koji čitaju knjige i shvataju njihov značaj.
D. P. : Za kraj, šta biste poželeli našim čitaocima i vašim posetiocima za predstojeće praznike?
M. J. : Svim našim čitaocima želimo puno zdravlja, ljubavi, sreće i uspeha na ličnom i profesionalnom planu. I više druženja sa knjigom.
Kolektivu biblioteke i njihovim čitaocima želim puno uspeha i novih naslova na policama gradske biblioteke u novoj godini.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA NOVA VAROŠ