Arheološka istraživanja na Rudniku se nastavljaju!!!

  • Izvor: gminfo.rs

14/11/2018

Arheološka istraživanja na Rudniku se nastavljaju i ove godine sa tri projekta koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

trong>Na arheološkom nalazištu Prljuša-Mali Šturac nastavljeno je istraživanje praistorijskog rudnika iz vremena ranog eneolita u organizaciji Arheološkog instituta iz Beograda u saradnji sa Muzejom rudničko-takovskog kraja.

Prema rečima dr Dragane Antonović, rukovodioca iskopavanja, istraživanja su započeta danas, 20. juna i trajaće mesec dana. Ove godine cilj istraživanja je utvrđivanje severne granice okna 1. Ministarstvo kulture ovom je projektu dodelilo 700.000 dinara.

reklama 44 (1140 x 140)
reklama 33 (1140 x 140)


U isto vreme dr Emilija Nikolić, arhitekta Arheološkog instituta, započeće projekat uređenja i prezentacije praistorijskog rudarskog okna na istom lokalitetu. Ministarstvo kulture je podržalo ovaj projekat sa 1.390.000 dinara.

Jedanaesta kampanja istraživanja u organizaciji Muzeja rudničko-takovskog kraja i Filozofskog fakulteta u Beogradu (rukovodioci dr Dejan Radičević i viši kustos arheolog Ana Cicović) započeće 31. jula 2019. godine. Radovi će trajati mesec dana i doneće nova saznanja o srednjovekovnom životu na Rudniku. Ministarstvo kulture finansira istraživanja sa 900.000 dinara.

Kao i prethodnih godina radove pomažu firme „Contango“ i „Kompanija Takovo“.

SRBIJA GRADOVI