POČETAK VATERPOLO KLUBA U ĆUPRIJI !!!

  • Izvor: Dušan Stamenković

20/06/2019

Vaterpolo su izmislili Englezi krajem devetnaestog veka i oni su bili prvi osvajači zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1900. godine. Odmah zatim su studenti doneli prve vaterpolo lopte u naše balkanske krajeve.

trong>Naravno, Split, Kotor, Ljubljana… Na Bledu je 1921. godine održano prvo državno vaterpolo prvenstvo, koje je osvojilo Somborsko sportsko udruženje, kasnije nazvano „Polet“. Dubrovački „Jug“, „Mladost“ iz Zagreba i „Partizan“ iz Beograda su bili najtrofejniji klubovi.

Interesantan je podatak da su Nemci u Beogradu 1943. godine napravili jedan bazen u centru grada za potrebe gašenja požara. A baš u tom bazenu, koji se nalazio između Narodna skupštine i ulaza u Glavnu poštu, na početku Takovske ulice, 1946. godine je održano takmičenje najboljih plivača JNA.
Bilo kako bilo, bazeni su imali najpre nekakvu drugu svrhu, a tek kasnije su namenjeni plivačima.

Ćupričani su počeli da se bave vaterpolom davne 1948. godine koristeći bazen u jagodinskoj fabrici piva. Sportsko društvo je imalo simbolično ime „BUDUĆNOST“. A olimpijski bazen u Ćupriji je nastao 1953. godine rekonstrukcijom šest manjih bazena koji su služili potrebama fabrike šećera. Godinu dana ranije – 1952. godine, održane su Olimpijske igre u Helsinkiju na kojima je Jugoslavija osvojila srebrnu medalju u vaterpolu. Inače, prvo učešće vaterpolo reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama je bilo u Berlinu 1936. godine.


taxi stara carsija4-2 (490 x 145)
taxi stara carsija4-1 (490 x 145)
taksi 1 (600 x 154)
taksi 5 (600 x 154)
taksi4 (600 x 154)

Izgradnjom niza kabina za presvlačenje, koje su se nalazile na južnoj strani bazena i visokih tribina za gledaoce na severnoj strani, zajedno sa skakaonicom i osvetljenjem za noćne priredbe, koje je bilo na visokim stubovima i na sajlama iznad vode, stvoreni su idealni uslovi za takmičenja u plivanju u Ćupriji. Godina 1953. je bila prekretnica za sve vodene sportove u Ćupriji, registrovani su vaterpolo klub i plivački klub.

Među plivačima je opet bilo podele, na one koji obožavaju Veliku Moravu i na one sa bazena. Ovi prvi su imali i kajakaški klub sa čamcima koji su čuvani u baraci gde je sada restoran „Ploča“.

Na bazenu su održavana redovna i kup takmičenja. Zahvaljujući velikom zaljubljeniku u Moravu i u Ćupriju, Dejanu Pejoviću – Peji, koji je rođeni Beograđanin, sačuvan je niz fotografija starih više od 60 godina na kojima su prikazani tadašnji vaterpolisti iz Ćuprije.

Plivački klub „Radnički“, dodela pehara na turniru za Dan borca, na pobedničkom postolju je Mile Mihajlov, koji prima trofej, sa njegove desne strane je Branislav Bane Pejović.

Ćuprija, 7. Juli 1955. godine, finale turnira za Dan borca, Buca Šarić (skroz levo), Slavko Njegovan je legenda jugoslovenskog vaterpola i dugo godina prvi čovek sportskog centra i plivališta „Tašmajdan“ u Beogradu (do Buce Šarića), Branislav Bane Pejović, Šćepan Adžić (prvi s leva u donjem redu), Milan Bjelica, Mile Mihajlov…. Aca Lazarević – Aca zubar (četvrti s leva u gornjem redu), Rade Kocar, Ratko Delić, Dule Čava, Kurjak… U donjem redu su Maja, Branko Đokić (Čepurac), Mića Miloradović, Žirafa, ….

Na fotografiji su: Milorad Mihajlov (otac najboljeg vaterpoliste kojeg je imala Ćuprija -Mile Mihajlov, igrač „Partizana“ u timu gde je gol branio veliki Muškatirović, a čuveni strelac je bio Mirko Sandić), sa brkovima je Aca Lazarević, zubar (otac Bebe i pokojne Nade), Dule Čava, Ratko Delić, Maja Dželatović, Branko Čepurac, Žiri Zare…..

U Beogradu je Sportsko rekreativni centar „Tašmajdan“ počeo da se stvara 1954. godine, tako što je najpre sagrađen stadion. Međutim, otvoreni bazen je napravljen tek 1961. godine, a zatvoreni bazen 1968. godine.

Razumljivo je da su se u Ćupriji nakon 1953. godine odigravala razna sportska takmičenja na vodi. Tu su se pripremali vaterpolo reprezentativci Mađarske, Bugarske, SSSR-a… Gostovali su Francuzi i mnogi drugi sportisti.

Plivači i vaterpolisti su imali zajednički klub „Radnički“ od 1950. godine do 1976. godine, kada su formirani odvojeni klubovi plivača i vaterpolista.

O daljem razvoju vaterpola u Ćupriji, kao i o uživanju na bazenima, biće reči u novim beleškama.

Zahvaljujem se Peji – Dejanu Pejoviću na ustupljenim fotografijama i informacijama.

Zahvaljujem se i prijateljima Voji, Maji, Baji, Kristini, Jasmini, Miri, Banetu, Stevici, Miletu, …. Očekujem kroz komentare još mnogo, mnogo detalja o prvim vaterpolistima u Ćupriji, piše na kraju u blogu Dušana Stamenkovića.

SPORT VESTI GRADA ĆUPRIJA