01/03/2019
[views]
Posna sarma, sastojci:
- 1 veća glavica kiselog kupusa,
- 3 glavice crnog luka,
- 2 čena belog luka,
- 300 gr pirinča,
- 2 lista lovora,
- 2 kašike slatke začinske paprike,
- 1 šargarepa,
- 50 gr soje,
- po ukusu začini (so, biber i suvi biljni začin),
- po potrebi ulje.
>Posna sarma, priprema:
- Pripremiti listove kupusa (odvojiti ih od glavice).
- U šerpu sipati ulje, dodati sitno seckan crni luk, upržiti.
- Zatim dodati rendanu šargarepu, upržiti.
- Dodati seckan beli luk, sve izmešati.
- Pirinač obariti pa procediti, a soju staviti u hladnu vodu, ostaviti da odstoji i kad nabubri ocediti višak vode.
- U šerpu sa lukom dodati pirinač, soju, začiniti po ukusu (dodati so, biber i suvi biljni začin). Umešati slatku začinsku papriku i skloniti sa vatre. Sve izmešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Ostaviti da se ohladi.
- Uzimati po list kupusa (ukoliko je veliki podeliti ga na dva dela), staviti po kašiku nadeva i zaviti sarme.
- Dno lonca u kome će se sarme kuvati obložiti listovima kiselog kupusa i poređati zavijene sarme. Između redova sarmi ubaciti lovorov list. Sarme prekriti listovima kiselog kupusa, naliti vodom i kuvati na umerenoj vatdi oko dva sata
O receptu:
Pošto poštujemo našu veru i običaje i, ukoliko slava padne u sredu ili petak, obavezno postimo i ovako pripremljena sarma se nalazi na našoj slavskoj trpezi.
Vreme pripreme: 180 minuta
Lako se priprema
Broj porcija: 6
Posno jelo