- Autor, foto :Tanja Harmony
04/04/2020
[views]
Pravi se jednostavno, tako što se sjedine svi sastojci…
Na primer, sa višnjama-polovina testa se stavi u pleh i malo zapeče da dobije koricu i ispod ostane žitko.U ostali deo testa dodati po želji kakao da bode braon. Izvaditi testo iz rerne posuti ga višnjama posutim brašnom pa preko toga dodati ostatak testa sa kakaom. Tada će se pomešati zuto i braon testo a visnje ili kajsije ostaju u sredini.ako imamo jabuke onda mozemo da ih zapecemo pa preko toga testo.
Sastojci: 4 jaja, 3 šoljice (od kafe) ulja, 4 šoljice mleka, 6 šoljica šećera, 8 šoljica brašna, 1 prašak za pecivo.
Voće po želji, a ako su jabuke, može se u umašćen pleh staviti šaka griza, pa preko toga šaka šećera.
Pouljati pleh, sipati jabuke, pa preko rendanih jabuka, oko 800 grama, sipati umućenu masu.
Kad se ispeče i okrene, voće će biti gore.
Zbog vlažnosti testa treba ga peći prvo na 220, zapeče se prva količina ali ne potpuno, dodati voće i ostatak testa. Peći još neko vreme dok kolač ne izgleda skoro pečen, tada smanjiti na 180 stepeni, pa nešto kasnije i na 150 stepeni. Peći oko sat vremena. Gotov je kada se ivice odvajaju od pleha. Bolje da malo ,,zagori „nego da ostane gnjecav.