Tribine u KC Novi Sad !!!

  • Izvor: KC NS

18/12/2020

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Predsednički izbori u SAD“ možete pogledati 21. decembra, u 18 časova na našem Jutjub kanalu.
U SAD su održani predsednički izbori 03. 11. 2020. Predavač će govoriti o tome:
Šta je to lame-duck session?
Zbog čega je ovaj period važan?
Šta donosi Americi, a šta svetu?

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Bosna i Hercegovina u Velikom ratu – stav Britanije“ možete pogledati u četvrtak, 21. decembra, u 20 časova na zvaničnom Jutjub kanalu KCNS.

Na predavanju će biti reči o planovima Britanije i o tome na koji način je ostrvska imperija videla status BiH posle Prvog svetskog rata. Pitanje BiH potresalo je međunarodne odnose još od Berlinskog kongresa 1878, kada je mandat da okupira ovaj prostor dobila Austrougarska. Tada je Britanija zdušno podržala Dvojnu monarhiju, čime je učestvovala u stvaranju uslova da osnažena Austrougarska uspostavi neku vrstu kontrole i same Srbije, pri čemu je i preko kontrolisane Srbije igrala ulogu brane od upliva Rusije na Balkan.

Ovo je izazavalo u narednih nekoliko decenija nezadovoljstvo na Balkanu, pre svega zbog ogorčenosti srpskog faktora koji je opet bio predviđen za obuzdavanje od strane ostrvske imperije. Biće zanimljivo videti kakav stav je imala Britanija tokom Velikog rata i u kojoj meri i sa kojim motivima ga je revidirala, te kako je u kontekstu celokupnog srpskog pitanja videla status BiH posle rata u novoj Evropi koja se stvarala.


reklama 44 (1140 x 140)
reklama 33 (1140 x 140)

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Šarl de Gol: ličnost, nasleđe i sećanje“ možete pogledati 23. decembra u 18 časova na našem Jutjub kanalu.

Predavanje je posvećeno ličnosti Šarla de Gola (1890–1970), francuskom državniku i nekadašnjem predsedniku, koji je ostavio neizbrisiv trag i u svetskoj istoriji. Pored biografskih podataka i analize ličnosti De Gola, pažnja će biti usmerena na nasleđe njegovog političkog angažovanja i sećanje na njegovu ličnost i delo, što je u skladu sa proglašavanjem 2020. godine za godinu De Gola u Francuskoj. Stoga će jedan značajan segment predavanja biti posvećen aktuelnoj percepciji Šarla de Gola u Francuskoj.

KULTURA VESTI GRADA NOVI SAD