Prvi 3D murali za slepe i slabovide osobe u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac“!!!

  • Autor: M.A.

18/10/2021

Istorijski momenat, umetnička dela koja se nalaze u Beogradu, slepe i slabovide osobe moći će kroz dodir moći da upoznaju umetnička dela.

Prvi 3D murali za slepe i slabovide osobe u Srbiji biće predstavljeni u sredu, a Centar za obrazovanje i kulturu Božidarac poziva sve zainteresovane koji mogu i žele da prisustvuju.

Ovo je prva takva aktivnost u Srbiji, ovo se organizuje u susret Vikendu Street Art-a, koji je na programu za vikend.

Kako ističe direktor Božidarca, u subotu planirana tradicionalna Radionica „Seniori crtaju grafite“ u dvorištu Božidarca, a paralelno tokom vikenda biće organizovane vođene ture Vračarom.

– Veliko nam je zadovoljstvo da imamo priliku da učestvujemo kao partneri i zajedno omogućimo da u uličnoj umetnosti mogu da uživaju i slepe i slabovide osobe. Božidarac se trudi da, u skladu sa mogućnostima, bude maksimalno inkluzivna ustanova. Skoro smo podržali projekat „Make it able for disabled” koji je mapirao u Beogradu prepreke sa kojima se susreću osoba sa invaliditetom, a u cilju unapređenja politike pristupačnosti i izgradnje društva za sve. Posebno nam je drago što je na ovakav način umetnost društveno angažovana – rekao je Kljajić.“


Ovaj projekat, predstavljanje 3D modela organizuje se u okviru projekta udruženja Kruna iz Beograda „Umetnost u prolazu“ kojoj je cilj približavanje ulične umetnosti slepima i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom.

KULTURA VESTI GRADA BEOGRAD