Predavanje Muharema Bazdulja na temu „Totem i tabu“ na Jutjub kanalu KCNS

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor i foto: KC NS

Predavanje Muharema Bazdulja na temu „Totem i tabu“ (6. 2. 2024) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Februarska tribina književnika Muharema Bazdulja predstavlja drugo po redu predavanje iz ciklusa „Knjige koje vam mogu promeniti život”.

Ideja ovog ciklusa jeste da se iz svih deset decenija dvadesetog veka i prve decenije dvadesetog veka izdvoji po jedna knjiga koju ćemo da predstavimo i da taj izbor u zbiru bude žanrovski i jezički raznovrstan.

Posle engleskog pisca poljskog porekla iz januarskog predavanja, danas ćemo govoriti o jednoj studiji Sigmunda Frojda koja se naziva „Totem i tabu“.
U prvom delu izlaganja autor ukazuje na biografske podatke Sigmunda Frojda, na njegovo poreklo, školovanje i usavršavanje i ističe kako su te informacije neophodne u daljem razumevanju njegovog dela. Četiri poglavlja čine knjigu „Totem i tabu“ i Bazdulj na sebi svojstven način ukazuje na zanimljivosti opisujući svako ponaosob.

Uoči Prvog svetskog rata 1913. godine, kada je knjiga i objavljena, otac psihoanalize otisnuo se putevima antropologije i etnologije. Njegove teorije i zaključci ostali su relevantni i kontroverzni do današnjeg dana.
„Totem i tabu“ je knjiga za koju je Frojd smatrao da je njegovo najbolje delo a četvrto poglavlje ove knjige predstavlja sam vrhunac njegovog stvaralaštva. Ova knjiga je imala jako zanimljivu sudbinu i recenziju u Zapadnoj civilizaciji, zaključuje Bazdulj. U početku je dočekana sa izrazitom skepsom, uglavnom sa negativnim kritikama ali kako je vreme prolazilo, dve ili tri decenije kasnije, ona postaje klasik antropologije i knjiga koja je bila neizostavna literatura svakog ko je želeo da stekne neko humanističko obrazovanje.

Celo predavanje možete pogledati na linku KLIK OVDE:

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA VESTI GRADA NOVI SAD